Actievoerders betogen aan hoofdkantoor Fluxys tegen overslag Russisch lng in Zeebrugge

© BRUZZ - Belga
12/05/2024
Updated: 12/05/2024 16.48u

Een honderdtal manifestanten heeft zondagnamiddag actie gevoerd voor het hoofdkantoor van gasnetbeheerder Fluxys aan de Kunstlaan. Zij eisen een verbod op de overslag van Russisch vloeibaar gas (lng) in Zeebrugge. Hoewel een verbod op Europees niveau mogelijk deel zal uitmaken van een eerstvolgend sanctiepakket ten aanzien van de Russische staat, moeten ook alle Belgische regio's hun fiat geven. Vooral Vlaanderen ligt op Belgisch niveau dwars.

Middenveldorganisaties voeren sinds twee jaar actie tegen de overslag van Russische lng in de Haven van Zeebrugge, waar vandaag nog steeds 53 procent van de totale lng-invoer uit Rusland afkomstig is. Exact 36 procent daarvan vertrekt bijna onmiddellijk terug naar andere oorden.

De middenveldorganisaties en vredesbewegingen stellen dat het niet aan banden leggen van deze lng-overslag in Zeebrugge de facto gelijkstaat aan "een steunpakket van 500 miljoen euro per jaar aan Rusland".

"De toegang tot Zeebrugge is een gigantische bron van financiering voor het Russische regime", aldus Mattijs Van Den Bussche van Vredesactie, organisator van de manifestatie. "Tegelijkertijd is die toegang ook belangrijk voor de Russische oorlogsstrategie in Oekraïne."

'Schrijnend en cynisch'

Sinds een tweetal weken zit de federale regering op één lijn wat betreft het aan banden leggen van de overslag van Russische lng op Europees niveau. "De situatie is schrijnend én cynisch. Rusland verdient heel wat meer aan de lng-handel dan wat België als steun geeft aan Oekraïne", aldus Van Den Bussche, die van oordeel is dat een akkoord op federaal niveau er heel wat vroeger had moeten komen. "Fluxys heeft een grote invloed op de politiek", zegt Van Den Bussche.

Mogelijks zal het verbieden van overslag op Russische lng deel uitmaken van een volgend sanctiepakket op Europees niveau. Daarvoor moeten eerste alle Europese lidstaten hun fiat geven, en op Belgisch niveau ook elke regio. Dinsdag heeft het Vlaams Parlement in de commissie Buitenland nog een voorstel voor een verbod, ingediend door parlementsleden van Groen, verworpen.

Moreel kompas van partijen

Ook Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, nam tijdens de manifestatie het woord. "We hebben dat Russisch gas in België zeker niet nodig. Daarom is het ook belangrijk dat een buurland als Duitsland, dat heel erg inzet op hernieuwbare energie, verder in die richting evolueert, zodat zij op termijn dat Russisch gas niet meer nodig hebben."

Specifiek over de weigerachtige houding van Vlaanderen vraagt Van der Straeten zich af "waar het moreel kompas van sommige partijen gebleven is".

"Met ons land maken we heel veel miljarden vrij aan noodhulp voor Oekraïne. Maar het blijft dweilen met de kraan open als we tegelijkertijd die oorlogsmachine blijven voeden", aldus Van der Straeten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Fluxys , Russisch gas , Mattijs Van Den Bussche , vredesactie , tinne van der straeten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni