Zakia Khattabi, voorzitter van Ecolo, de dag na de verkiezingsoverwinning van haar partij op 26 mei 2019

| Zakia Khattabi, voorzitter van Ecolo, de dag na de overwinning van haar partij bij de vorige verkiezingen.

Ecolo: Zakia Khattabi trekt gewestlijst, Tinne Van der Straeten op drie in de Kamer

© BRUZZ
16/12/2023

Ook bij Ecolo hebben de partijleden op zaterdag de Brusselse lijsttrekkers voor de gewest- en federale verkiezingen aangeduid. Zakia Khattabi wordt lijstrekker voor het Gewest. Rajae Maouane en Gilles Vanden Burre zullen de federale lijst trekken, met Tinne Van der Straeten (Groen) op de derde plaats.

16 december markeert een belangrijk moment voor politieke partijen. Na PS, kondigt nu ook Ecolo de lijsttrekkers aan voor de gekomende gewestelijke en federale verkiezingen. De leden van Ecolo hebben gestemd op Zakia Khattabi als lijsttrekker van de gewestelijke lijst.

Daarna volgen Alain Maron, huidig minister van Leefmilieu in Brussel en zijn collega Barbara Trachte, huidig staatssecretaris van Economische Transitie.

Voor de federale lijst werden Rajae Maouane en Brusselaar Gilles Vanden Burre gekozen voor de eerste twee plaatsen, Tinne Van der Straeten volgt als derde. Die nieuwe lijsttrekkers zijn opvallend, want in oktober vreesde Khattabi dat ze de enige kandidaat was voor de federale lijst. "Ik kan mijn plaats niet verlaten," zei ze toen.

Haar wens om naar Brussel te komen, schemerde wel al door: "We kennen de historiek van alle negatieve reacties op mijn profiel, zowel als co-voorzitter als toen ik me kandidaat stelde voor het Grondwettelijk Hof. Na drie jaar waarin ik niet uitgebreid deelnam aan het publieke debat, wil ik mijn stem terugvinden."

"Ik ben me er sinds toetreding tot de federale regering van bewust hoe weinig belang er wordt gehecht aan ons hoofdstedelijk gewest," zegt ze in La Dernière Heure. Als voorbeelden geeft ze de verdeling van het recuperatiefonds, het Europees transitiefonds en het beheer van het Zuidstation. "Genoeg is genoeg," klinkt het stellig. "Het is tijd om de Brusselse zaak luid en duidelijk te verdedigen en de juiste positie op nationaal niveau in te nemen."

Rajae Maouane, de huidige co-voorzitter van Ecolo reageert opgetogen: "Samen zullen we er alles aan doen om de ecologische en solidaire transitie te versnellen en het dagelijks leven van onze medeburgers te verbeteren." Gilles Vanden Burre, huidige fractieleider van Ecolo-Groen in het federaal parlement, benadrukt daarnaast ook het belang van de creatie van kwaliteitsvolle banen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni