Ecolo furieus over N-VA-campagne tegen Khattabi

Campagne N-VA Khattabi
© Twitter

De N-VA wil niet dat Zakia Khattabi van Ecolo rechter wordt bij het Grondwettelijk Hof. Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe noemt haar op Twitter een opengrenzenactiviste. Co-voorzitster Rajae Maouane van Ecolo reageert furieus en vraagt de online campagne stop te zetten.

Vorige maand werd bekend dat Khattabi kandidaat is om Jean-Paul Snappe, ex-senator voor Ecolo in het Grondwettelijk Hof op te volgen. De senaat stemt hierover volgende week vrijdag. Khattabi was voorzitter van de Franstalige groenen sinds 2015 maar gaf in september dit jaar de fakkel door.

De N-VA is alvast tegen haar aanstelling als rechter en wordt daarin bijgestaan door het Vlaams Belang. Samen hebben ze echter niet genoeg senaatszetels om de aanstelling tegen te houden. Ze hopen dat er andere parlementsleden de benoeming zullen tegenhouden.

Ganshorens gemeenteraadslid Karl Vanlouwe is behoorlijk expliciet op Twitter: "Een opengrenzenactiviste die juridische beslissingen tegenwerkt is volgens de N-VA niet geschikt voor het Grondwettelijk Hof."

De N-VA heeft volgens De Standaard problemen met het feit dat Khattabi geen juriste is en Vanlouwe wijst erop dat ze in 2013 in een vliegtuig van Tunis Air persoonlijk actie ondernam bij de repatriëring van een Tunesiër die illegaal in ons land verbleef.

'Trek deze campagne terug'

Ecolo vindt dat de N-VA met deze uitspraken een publiek proces voert. Covoorzitster Rajae Maouane liet op Twitter van zich horen: "Tijdens haar volledige carrière heeft Khattabi laten zien dat ze de mensenrechten respecteert zonder concessies."

De Franstalige groenen eisen dat de N-VA stopt met het uitoefenen van druk op de stemming. "De N-VA voert hier een publiek proces. De N-VA is actief bezig om een kandidate met andere meningen dan zij tegen te werken. We vragen daarom dat de N-VA deze campagne terugtrekt, zodat de senaatsleden deze nominatie zonder externe druk kunnen doorvoeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?