Brussels Airport plaatst negen voetbalvelden extra aan zonnepanelen

© Belga
19/02/2024

Brussels Airport is gestart met de plaatsing van duizenden extra zonnepanelen. Die moeten het aandeel van zonne-energie in het eigen energieverbruik van Brussels Airport verdubbelen tot 9 procent, zo heeft de luchthavenuitbater maandag aangekondigd.

De zonnepanelen komen op de daken van de nieuwste gebouwen van Brucargo, de cargozone van de luchthaven van Zaventem. In totaal komen er zonnepanelen over een oppervlakte van 65.000 vierkante meter, wat ruwweg overeenkomt met negen voetbalvelden. Die panelen "zijn goed voor in totaal 7.300 megawattuur aan groene stroom," zegt Brussels Airport in een persbericht. "Dat komt overeen met het verbruik van zowat 2.100 gezinnen."

Brussels Airport zal de helft van de stroom die de zonnepanelen normaal vanaf juni zullen leveren, zelf gebruiken. "Daardoor zal de eigen energievoorziening via zonne-energie van 4 procent naar 9 procent gaan," klinkt het. De andere helft zal afgenomen worden door andere bedrijven die in de cargozone actief zijn.

Brussels Airport Company wil tegen 2030 geen CO₂ meer uitstoten met de eigen activiteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld over de gebouwen en infrastructuur die de luchthavenuitbater beheert, maar niet over de CO₂ die vliegtuigen uitstoten. De luchthavenuitbater wil de komende jaren onder meer met nieuwe centraleverwarmingsinstallaties de terminalgebouwen en de cargozone CO₂-vrij gaan verwarmen en bekijkt waar er nog meer zonnepanelen kunnen komen.

Sinds 2018 is de luchthavenuitbater CO₂-neutraal. Daarbij wordt de uitstoot die er nog is, gecompenseerd door groene projecten elders te steunen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni