Greenpeace bekladt kantoren partijen en belangengroepen in Brussel

© Belga
23/02/2024

Activisten van Greenpeace België zijn vrijdagochtend in Brussel langsgeweest bij de zetels van politieke partijen, landbouw- en retailorganisaties. Met de actie wil de milieuorganisatie haar solidariteit betuigen met "de vele boeren en boerinnen die vrezen voor hun toekomst", luidt het in een persbericht.

Greenpeace voerde actie bij de hoofdzetels van CD&V, Open VLD, MR en de Europese Volkspartij, en ging langs bij de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca, handelsfederaties Comeos en EuroCommerce en de federaties van de voedingsindustrie Fevia en FoodDrinkEurope. De actievoerders beplakten de gevels er met posters met de boodschap: "Wie maakt winst op de kap van de boeren en boerinnen? Sst… Daar zwijgen we over."

Volgens Greenpeace maken de grote voedingsbedrijven monsterwinsten, en dat ten koste van heel wat boeren en boerinnen, consumenten en van de natuur. "Die ongemakkelijke waarheid blijft onderbelicht in het huidige debat rond de Europese boerenprotesten", luidt het.

Hervorming economisch model

De organisatie pleit voor een grondige hervorming van het economisch model achter ons voedselsysteem. "Het debat over de boerenprotesten wordt vandaag gekaapt door politici en belangengroepen die net aan de basis van de problemen liggen", zegt Albane Aubry, hoofd van de landbouwcampagne bij Greenpeace België. "Het zijn politieke partijen zoals CD&V, MR en Open VLD die verantwoordelijk zijn voor de internationale vrijhandelsverdragen, het problematische subsidiesysteem en de absurd lage inkomens waarvoor veel landbouwers zich te pletter moeten werken."

"Biologische landbouw, agro-ecologie, korte distributiekanalen en eerlijke handel tonen dat een voedselsysteem met respect voor mensen, het milieu en de gezondheid van zowel eters als boer·inn·en mogelijk is. Boer·inn·en moeten worden aangemoedigd en beloond voor het produceren van voedsel in harmonie met de natuur, voor toekomstige generaties", aldus nog Aubry.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni