Klimaatactivisten blokkeren toegang verzekeringsmaatschappij Marsh in Oudergem

© Belga
28/03/2024

Een honderdtal activisten van Extinction Rebellion en Totalement Down hebben donderdagochtend rond 9.00 uur de toegang geblokkeerd tot verzekeringskantoor Marsh, aan de Herrmann-Debrouxlaan in Oudergem. De organisaties eisen dat de verzekeringsmaatschappij zich terugtrekt uit het EACOP-project, een geplande Oost-Afrikaanse oliepijpleiding. De politie is ter plaatse.

Het EACOP-project is een geplande oliepijpleiding van het Oegandese Albertmeer naar de haven van Tanga aan de Indische Oceaan. De Oost-Afrikaanse oliepijpleiding, moet in olietransport voorzien tussen Oeganda en Tanzania.

Het project, getrokken door TotalEnergies, moet de langste oliepijpleiding ter wereld worden - goed voor een lengte van 1.443 kilometer en een kostprijs van vier miljard dollar. Marsh is een van verzekeraars van het project.

Het project wordt wereldwijd bekritiseerd omwille van de gevolgen op het klimaat, de mens en haar omgeving in Oost-Afrika. Zo stellen ook de activisten. "Deze oliepijpleiding is een desastreus project voor de omgeving, het klimaat en de ecosystemen in de regio. Het brengt ook het risico op olielekken met zich mee", aldus Extinction Rebellion.

De blokkade van Extinction Rebellion en Totalement Down kadert binnen een breder internationale boycott-initiatief. Als gevolg van deze wereldwijde #StopEACOP-actie hebben reeds 24 banken en 28 verzekeringsmaatschappijen zich uit het project teruggetrokken.

"De makelaar Marsh verzekert een klimaatbom en zet zo zijn reputatie op het spel", zeggen de activisten. "De klanten kunnen er niet op vertrouwen dat Marsh hun klimaatrisico's beheert, als ze weten dat de verzekeraar ook een project steunt dat diezelfde risico's sterk vergroot. We roepen Marsh op om de hypocrisie te stoppen en alle steun voor een ecocidaal project als EACOP te beëindigen", concludeert Extinction Rebellion activist Damien.

Verzekeringsmaatschappij Marsh wenst voorlopig niet te reageren op de actie en eisen van de actievoerders

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni