Net Brussel

| Voorbeeld van een 'nudge': "Hier begint de zee" op een tegel bij een rioolrooster.

Net Brussel doet oproep naar frisse ideeën voor een schonere stad

© BRUZZ
09/07/2024

Net Brussel wil beroep doen op de creativiteit van de Brusselaar met een eerste zogeheten ‘nudgewedstrijd’ rond openbare netheid. De wedstrijd maakt deel uit van Clean.brussels, de geweststrategie voor stadsnetheid, gedragen door Net Brussel. Ideeën moeten voor 15 juli worden ingezonden.

Een ‘nudge’, of duwtje, is een techniek uit de gedragswetenschappen om individuen of een groep aan te moedigen hun gedrag te veranderen of bepaalde keuzes te maken, zonder dwang te gebruiken.

Een voorbeeld: door een vliegje in de urinoirs in de herentoiletten op de luchthaven Amsterdam-Schiphol, werden de schoonmaakkosten met 80 procent verminderd. De vlieg diende als onbewust doelwit voor mannen, wat leidde tot minder spetters rond het urinoir.

Origineel nudgesysteem

De wedstrijd van Net Brussel, met een budget van 1.000 euro voor elk geselecteerd project, is bedoeld “om burgers, verenigingen en groepen ontwerpers aan te moedigen een origineel nudgesysteem te ontwerpen om de mensen aan te moedigen zich beter te gedragen op het gebied van openbare netheid,” klinkt het in het persbericht.

Het kan gaan over zo weinig mogelijk afval produceren, geen afval in de openbare ruimte gooien of achterlaten, afval sorteren, vuilniszakken correct en volgens de kalender buitenzetten, afval onderweg oprapen en anderen inspireren. “Ook ideeën om sigarettenpeuken, kauwgom, hondenpoep, sluikstorten enzovoort tegen te gaan zijn welkom.”

Net Brussel wil prioritair actie ondernemen op plekken waar in de stad vaak afval blijft rondslingeren, zoals rond glasbollen, in parken en op openbare pleinen.

Van idee tot prototype

Geselecteerde projecten krijgen begeleiding en de middelen om het idee uit te werken tot een tastbaar prototype. Dit zal worden voorgesteld op het Brussels Clean Festival, dat op zaterdag 21 september 2024 in het centrum van Brussel plaatsvindt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni