Net Brussel stuurde al 35.000 euro aan boetes uit voor sigarettenpeuken op straat

© Belga
04/06/2024

Net Brussel is tevreden over de maatregel waarbij personeelsleden mensen die een sigarettenpeuk weggooien rechtstreeks kunnen beboeten. Op een jaar tijd werden zo'n zeshonderd transactievoorstellen verstuurd, goed voor 35.000 euro. Vanaf september komen ook andere afvalovertredingen in aanmerking, meldt het agentschap dinsdag.

Sinds een jaar kunnen de personeelsleden van Net Brussel aan burgers die sigarettenpeuken weggooien, voorstellen om strafrechtelijke of administratieve procedures te vermijden met een bestuurlijke transactie. In dat geval krijgen ze een overschrijving die binnen twee weken moet worden betaald.

Tussen 1 juni en 31 december 2023 verstuurde de dienst Recherche en Verbalisatie van Net Brussel 362 van dit soort transactievoorstellen, voor een totaalbedrag van 27.745 euro. Van dit bedrag werd bijna 20.000 euro betaald, wat neerkomt op een inningspercentage van meer dan 70 procent. Dit jaar telde Net Brussel 247 voorgestelde transacties en 11.200 euro geïnde bedragen op een totaal van 17.775 euro, maar de betalingstermijn voor bepaalde overtredingen loopt nog.

Procedure uitgebreid

De versnelde procedure wordt vanaf 1 september verlengd en uitgebreid, zo kondigt Net Brussel aan. Zo komen ook overtredingen bij de sortering of het weggooien van blikjes en ander klein afval in aanmerking.

"Het doel is om Brussel op lange termijn schoner te maken en zo de levenskwaliteit van de Brusselaars te verbeteren. Met dit nieuwe repressiemiddel, dat nu een jaar van kracht is, kunnen personen die de openbare ruimte niet respecteren sneller en efficiënter worden gestraft. Deze maatregel is een belangrijke stap om het gevoel van straffeloosheid te verminderen," stelt Brussels minister voor Openbare Netheid Alain Maron.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni