Huisvuilophaling door Net Brussel oranje en witte zak in de Vergniesstraat in Elsene

| Huisvuilophaling door Net Brussel oranje en witte zak in de Vergniesstraat in Elsene (archief).

Net Brussel, de Brusselse gewestelijke dienst voor openbare netheid, organiseert van 20 maart tot 27 mei in samenwerking met de gemeenten een 'netheidstriatlon'. Bedoeling is om Brusselaars aan te sporen om hun vuilniszakken binnen het wettelijk kader op straat achter te laten.

Uit verschillende enquêtes blijkt dat Brusselaars zich ergeren aan respectloos gedrag op het vlak van netheid, legt Net Brussel uit. Dat heeft dan weer een impact op de leefomgeving van de burgers.

Een van de overlastsituaties die Brusselaars regelmatig aanhalen, zijn vuilniszakken die door hun eigenaars buiten het wettelijke kader op straat worden achtergelaten. Hoewel de meerderheid van de inwoners zich houdt aan de kalender, stelt Net Brussel vast dat er regelmatig veel vuilniszakken buiten de toegestane dagen en uren worden buitengezet.

Duizend pv's per jaar

Elk jaar stelt de dienst ongeveer duizend processenverbaal op voor dit soort overtredingen, bijna een derde van alle overtredingen die te maken hebben met de reglementering inzake afvalbeheer en openbare netheid.

Met een 'netheidstriatlon' wil Net Brussel dat probleem aanpakken, en dat met verschillende acties: communicatieacties, gerichte sensibiliseringsacties op het terrein en gerichte bestraffingsacties.

"De verhouding tussen bewustmaking en bestraffing is essentieel als we het gedrag op het vlak van openbare netheid blijvend willen veranderen en een aangename leefomgeving voor alle Brusselaars willen garanderen. Dat is het doel van deze campagne", legt Brussels minister van Openbare Netheid Alain Maron (Ecolo) uit.

Net Brussel plande ook al een tweede 'netheidstriatlon' in het najaar. Die zal gericht zijn op sluikstorten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni