Huisvuilophaling door Net Brussel: de groene zak met tuinafval en de oranje zak met voedingsafval, hier in Elsene

| Huisvuilophaling door Net Brussel: de groene zak met tuinafval en de oranje zak met voedingsafval, hier in Elsene.

Vijf maanden na de nieuwe ophaalkalender: Brusselaars sorteren beter dan ooit

© BRUZZ
18/10/2023

Vijf maanden na de invoering van de nieuwe ophaalkalender maakt Net Brussel de balans op. En die oogt positief. Tussen mei en augustus sorteerde de Brusselaar beter dan ooit. Wel blijft de avondlijke afvalophaling op drukke verkeersassen een punt van discussie. Net Brussel bekijkt of inwoners daar hun vuilniszak ook na 20 uur nog kunnen buitenzetten.

Vijf maanden na de hervormde ophaalkalender en het verplicht gebruik van de oranje zak, oogt het bilan bemoedigend. De opgehaalde hoeveelheid bio-afval stijgt fors. “Tussen mei en augustus 2023 haalden we 6.998 ton van dit afval op, een stijging van 82 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen ging het om 3.836 ton,” maakt woordvoerder Adel Lassouli het concreet.

Daarmee zet het gewest alvast een goede stap in de richting van een Europese richtlijn die stelt dat 60 procent van het gemeentelijk afval tegen 2030 moet hergebruikt of gerecycleerd worden.

En nog goed nieuws: de Brusselaar sorteert steeds beter. 14 procent meer blauwe zakken belandden in de vuilniswagen en ook groenafval (+ 28 procent) en papier en karton (+ 3 procent) werden beter gescheiden. Daardoor belandt er minder afval in de witte vuilniszak, 6.000 ton minder om precies te zijn. De verbrandingsovens krijgen daarmee 9 procent minder afval te slikken.

Nog veel zakken buiten de ophaaltijden

Toch is het niet al goed nieuws wat de klok slaat. “We stellen vast dat veel zakken nog buiten de voorziene uren op de straat worden geplaatst," aldus Lassouli. Sinds midden september verbaliseert Net Brussel de meest flagrante overtredingen. “Dat is belangrijk, omdat we vaststellen dat wie de ophaalkalender niet respecteert, vaak ook niet recycleert,” zei coördinator Michel Chauvaux daarover eerder bij BRUZZ. Een honderdtal overtreders liep al tegen de lamp. Zij riskeren een boete van 300 tot 600 euro.

Voor de appartementsgebouwen die zijn uitgerust met grote containers is er wel nog marge voor verbetering. “Hoewel bijna alle flatgebouwen in het gewest een container op wieltjes hebben gekregen, nemen op dit moment slechts 35% van hen deel aan de ophaling van bioafval,” betreurt Lassouli.

Daarnaast blijft het agentschap inzetten op sensibilisering. “Vooral in wijken waar nog veel verbetering mogelijk is, voeren we acties en delen meertalige medewerkers kalenders uit,” aldus de woordvoerder.

Overleg met de gemeenten

Vanuit de gemeenten klonk begin augustus nog kritiek op de afvalophaling. Onder meer Sint-Agatha-Berchem, Schaarbeek en Etterbeek overwegen met boetes het agentschap te dwingen tot actie.

“Hoewel we al permanent in overleg waren met de gemeenten, voerden we in september bilaterale gesprekken met hen om mogelijke verbeterpunten aan te brengen,” geeft Lassouli mee. “Over het algemeen zijn de gemeenten tevreden met de hervormingen, maar de avondlijke afvalophalingen blijven een aandachtspunt.”

Uitgebreider tijdsblok?

Veel inwoners vonden dat tijdsbestek tussen 18 uur en 20 uur te kort. Desondanks blijft Net Brussel bij haar standpunt dat de avondlijke ophaling een goede maatregel is. “Zo beperken we niet alleen de geluids- en verkeershinder, de vuilniszakken staan ook minder lang op straat,” klinkt het. “Toch bekijken we of we de uren eventueel kunnen verlengen,” aldus Lassouli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Net Brussel, gewijzigde ophaalkalender, oranje zak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni