Net Brussel heeft dinsdagmiddag de nieuwe site Buda, aan de Vilvoordesteenweg in Neder-Over-Heembeek, geopend. De site met een oppervlakte van 31.000 vierkante meter is volgens het Agentschap een “immens zenuwcentrum dat zich toespitst op recyclage en circulaire economie”.

De site werd dinsdag officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van de Brusselse minister van Openbare Netheid, Alain Maron (Ecolo), en de directeur-generaal van Net Brussel, Frédéric Fontaine.

“Dit nieuwe Recypark staat symbool voor de herpositionering van Net Brussel als centrale schakel in de circulaire economie in Brussel”, zei Maron. "Het beste afval is afval dat niet bestaat. Met dit soort infrastructuur zal het Agentschap beter uitgerust zijn om grondstoffen te recupereren en ze ter beschikking te stellen van de Brusselse ondernemers en burgers.”

Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en twee ontvangstbalies - gelegen aan de Antoon Van Osslaan 6 - kan het nieuwe Recypark meer gebruikers ontvangen. Dankzij een overkapping op het grootste deel van de site zijn gebruikers en personeel beschermd tegen de slechte weersomstandigheden.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Enkele van de belangrijkste activiteiten van Net Brussel, die tot nu toe verspreid waren over het hele Gewest, zijn nu geconcentreerd naast deze site. Het gaat om de huis-aan-huisophaling van grofvuil op aanvraag, de ophaling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, de opruiming van sluikstorten rond glasbollen, het onderhoud en beheer van container- en perscontainerlogistiek en het beheer van het chemische afval.

Het ontwerp voor de site viel eerder al in de prijzen met een be.exemplary-award voor de duurzame en milieuvriendelijke dimensie. Zo is er een warmtekrachtkoppelingssysteem geïnstalleerd om ter plaatse elektriciteit en warmte te produceren, liggen er meer dan negenhonderd zonnepanelen op het dak en wordt er regenwater gebruikt om de vuilniswagens te wassen.

Het nieuwe Recypark telt 280 werknemers en is zeven dagen per week open voor Brusselaars.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni