Serres Stuivenberg, Laken.

| Serres van Stuivenberg, Laken.

Nos Pilifs en Bûûmplanters nemen gerestaureerde serres van Stuivenberg in gebruik

HUB
© BRUZZ
26/02/2024

De Ferme Nos Pilifs uit Heembeek gaat de komende jaren eetbare planten kweken in de sinds vorig jaar gerestaureerde serres van Stuivenberg in Laken. Ook zijn er workshops voor het grote publiek gepland, georganiseerd door de Bûûmplanters.

De serres van Stuivenberg, eind negentiende eeuw neergezet om bloemen en planten te kweken voor het Koninklijk Domein van Laken, werden recentelijk volledig gerestaureerd. De serres - met een oppervlakte van bijna duizend vierkante meter - stonden daarvoor jarenlang leeg en waren compleet in verval geraakt.

Na de restauratie ging Leefmilieu Brussel op zoek naar een nieuwe gebruiker voor het geheel: de centrale galerij, die tegen de muur van de Tuinen van de Bloemist aanligt, de oranjerie en nog enkele kleinere serres. Zopas werden ze in gebruik genomen door de sociale bioboerderij Nos Pilifs uit Neder-over-Heembeek, die een concessie voor tien jaar in de wacht sleepte.

Ferme Nos Pilifs gaat er haar kruiden, frambozen- en aalbessenstruiken en andere biologische eetbare planten kweken en ook een klein deel van haar sierplanten. “Tot hiertoe gebeurde de productie van onze eetbare planten in Heembeek, op een terrein aan de overkant van onze boerderij aan de Trasserweg,” legt Benoît Ceyssens, directeur van Nos Pilifs, uit. “Maar daar komt een nieuw gebouw voor onze school voor kinderen met autisme. We waren dus op zoek naar een nieuwe plek.”

Mogelijk ook verkooppunt

Ceyssens is blij met de nieuwe locatie. “In Heembeek werkten we in plastic serres, hier aan Stuivenberg zijn het prachtige, glazen serres. We zullen veel professioneler kunnen kweken, waardoor onze productie zal toenemen.”

Mogelijk komt er tijdens de lente en zomer ook een verkooppunt voor de buurtbewoners. Ceyssens: “Het staat nog niet vast, maar we overwegen om tijdens het seizoen op bepaalde dagen ook een verkoop van planten te organiseren. Maar het wordt zeker geen permanente winkel zoals in Heembeek.”

Een achttal medewerkers van Nos Pilifs zal werken in de serres van Stuivenberg, die ook gedeeltelijk open zijn voor bezoekers.

Het publiek zal op de site ook terecht kunnen voor workshops, georganiseerd door de Brusselse vzw Bûûmplanters, partner in het project voor het educatieve luik. “Wij houden ons al enkele jaren bezig met het verdelen en verspreiden van fruitbomen in Brussel,” legt Yoeri Bellemans van Bûûmplanters uit. “Ondertussen hebben we al honderden fruitbomen geplant, onder meer in scholen en bij particulieren. Die bomen beginnen te groeien. Daarom willen we ateliers organiseren voor de eigenaren van de boompjes en andere geïnteresseerden: hoe die fruitbomen te snoeien, hoe enten te nemen en ze te vermeerderen. We beginnen er deze lente mee.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni