VUB-vrijwilligers planten bijna 500 bomen in Etterbeek

SD
© BRUZZ
14/02/2024

Studenten en personeel van de VUB hebben samen met buurtbewoners en collectief Bûûmplanters 485 bomen en planten geplant langs de Nieuwelaan in Elsene. Die moeten een groene bufferzone vormen tussen het verkeer en de universiteitssite.

In een half uur werden alle bomen geplant. Het gaat om diverse inheemse plantensoorten als de Sleedoorn, Meidoorn, Gelderse Roos, Zwarte Bes, Aalbes en Juttepeer.

"We kiezen bewust voor bomen en struiken van hier die klimaatrobuust zijn en de stedelijke biodiversiteit kunnen helpen ondersteunen. Dat verhoogt de kans dat ze droge zomers overleven," verduidelijkt VUB-bioloog Bram Vanschoenwinkel.

"Bijkomend voordeel is dat sommige van die planten ook bloemen en bessen voor insecten en vogels produceren op verschillende momenten doorheen het jaar. De bessen van Sleedoorn zijn trouwens interessant voor de mens. Wanneer je ze een jaartje laat trekken in gin of jenever, krijg je de bijzonder lekkere likeur 'sloe-gin', een absolute aanrader."

Volgens de universiteit vangen de planten en bomen bovendien fijn stof op, werken ze geluidswerend en vormen ze een koeltegebied in het gewest. Begin 2023 vond al een soortgelijk vergroeningsproject plaats. Toen werden 120 bomen geplant op de Triomflaan. ​

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni