Belga

| Een vliegtuig landt in de schemering op de luchthaven van Zaventem.

Sint-Lambrechts-Woluwe dient beroep in tegen omgevingsvergunning Brussels Airport

© Belga
24/05/2024

De gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft vorige vrijdag het licht op groen gezet voor het indienen van een beroep tegen de nieuwe vergunning van onbepaalde duur die Vlaanderen heeft afgeleverd voor de luchthaven Brussels Airport in Zaventem.

Eind maart leverde Vlaanderen een nieuwe omgevingsvergunning af. Die voorziet in een plafond voor het totale aantal vliegbewegingen op 240.000 vluchten per jaar vanaf 2032, wat een groeiscenario van 13 procent nog steeds mogelijk maakt.

In 2023 telde de luchthaven immers 212.000 vluchten. Tegen 2032 moet het aantal slaapverstoorden met 30 procent naar omlaag. Daarvoor worden er stapsgewijs stille weekendnachten ingevoerd. Voor een aantal Brusselse gemeenten en het Brussels en Waals Gewest zijn de opgelegde maatregelen onvoldoende.

'45 procent van de opstijgende vliegtuigen'

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) kondigde aan beroep aan te tekenen in eigen naam, nadat zijn Open VLD-collega Sven Gatz dwarslag, zodat de Brusselse regering geen beslissing kon nemen. Ook een tiental Brusselse gemeenten kondigde aan een beroep te zullen indienen omdat ze niet formeel geconsulteerd werden door de Vlaamse autoriteiten.

"De inwoners van gemeenten zoals Sint-Lambrechts-Woluwe worden overvlogen door zo'n 45 procent van de opstijgende vliegtuigen. In 2023 ging het om meer dan 32.000 vliegtuigen (volgens de cijfers van de bemiddelingsdienst van de federale overheid), waarvan een groot aantal in overtreding is met het geluidsbesluit-Gosuin", benadrukt de gemeente in een mededeling. Die wijst ook op de gezondheidsimpact van de vluchten tussen 6 en 7 uur 's ochtends.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Milieu , overvliegen , Brussels Airport geluidsoverlast , Brussels Airport , gemeente in beroep , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni