| Een M7-metrostel.

Sint-Lambrechts-Woluwe naar de rechter voor geluidsoverlast met metro 1

© Belga
15/11/2023

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen de MIVB en het Brussels Gewest wegens overschrijding van de geluids- en trillingsnormen voor de exploitatie van metrolijn 1. Volgens de gemeente veroorzaken de nieuwe M7-metrostellen al maanden buitensporige overlast.

Tijdens twee informatievergaderingen voor de bewoners op 16 januari en 6 juni werd al duidelijk dat de geluidsnormen, vastgelegd in een akkoord tussen Leefmilieu Brussel en de MIVB, werden overschreden, vooral 's nachts. De buurtbewoners hadden eerder al een een collectieve klacht ingediend.

Op die vergaderingen waren ook de MIVB en Leefmilieu Brussel aanwezig. Leefmilieu Brussel bracht er verslag uit over de resultaten van eerder uitgevoerde metingen.

Volgens de gemeente heeft de uitvoering van de door de MIVB aangekondigde maatregelen niet geleid tot een verbetering van de geluidsniveaus. Het gaat dan onder meer om het frequenter slijpen van de sporen, snellere herstelling van defecte wielen en het gebruik van een systeem van stootkussens onder de rails.

Daarenboven is de Brusselse minister van Leefmilieu, Alain Maron (Ecolo) niet in staat om snel in te gaan op verzoeken om het wettelijke kader voor de controle van dit soort overlast te versterken, om een verlaging van de snelheid van de metro of het gebruik van oude treinen 's nachts te eisen, om een systeem van permanente controle van de overlast in te voeren en om de procedures die nodig zijn om de controle van de overlast af te dwingen te verlichten, benadrukte de meerderheid in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni