De hoofdzetel van Vivaqua, nabij Brussel-Centraal

| De hoofdzetel van Vivaqua, nabij Brussel-Centraal.

Vivaqua-voorzitter wil structurele financiering voor watermaatschappij

© Belga
22/03/2024

Voorzitter van Vivaqua en schepen in Jette Bernard Van Nuffel (Ecolo) heeft vrijdag een pleidooi gehouden voor een structurele hogere financiering van Vivaqua. Hij deed dit bij een actie van Rise For Climate Belgium in het kader van Wereldwaterdag.

"We krijgen vandaag de steun van Rise for Climate Belgium voor een herfinanciering van de watersector", aldus Van Nuffel. De voorzitter van Vivaqua, die ook aan het hoofd staat van Aqua Publica Europea vzw (de Europese associatievereniging voor publieke watermaatschappijen), bepleit "een duurzame herfinanciering".

Het bedrijf heeft te maken met verschillende problemen. Enerzijds kampt de watermaatschappij met torenhoge schulden, goed voor een totaal van meer dan 1 miljard euro. Anderzijds is de Brusselse waterinfrastructuur en riolering aan dringende renovatie toe. Dat is onder andere te merken aan de talloze zinkgaten in het Brusselse.

"Het is belangrijk dat we een stabiele financiering krijgen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", aldus Van Nuffel. De voorzitter gelooft dat de huidige subsidie om de schuldratio weg te werken onvoldoende is om ook de renovatiewerken uit te voeren. Zolang dat niet gebeurt zullen er jaarlijks miljoenen euro's blijven weglekken uit de Brusselse rioleringen.

"De schuld wordt jaarlijks groter en groter. We moeten de capaciteit hebben om te kunnen blijven investeren in de infrastructuur", zegt Van Nuffel.

80 miljoen euro

In totaal moet er jaarlijks ongeveer 80 miljoen euro gespendeerd worden om het rioleringsnetwerk te vernieuwen. Ongeveer 25 miljoen euro van het Vivaqua-budget gaat naar de productie van water, 25 miljoen euro naar de distributie ervan.

Vivaqua-CEO Laurence Bovy vroeg in januari nog om een dotatie van 50 miljoen euro per jaar van het gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , vivaqua , Bernard Van Nuffel , Brusselse watermaatschappij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni