De voor 13 februari geplande actiedag van de vakbonden tegen de plannen van de nieuwe federale regering, zal bij de MIVB leiden tot "een aanzienlijke verstoring". Ook Brussels Airport meldt dat er mogelijk vluchten geannuleerd worden of herpland. Ook de onderwijsbonden komen opnieuw op straat.

© Darshan Pham/BRUZZ
| © Belga Image | Tijdens de actiedag komen onder meer personeelsleden van de MIVB, Brussels Airport en de onderwijssector op straat (archiefbeeld).
Actiedag vakbonden 13 februari: Acties bij MIVB, Brussels Airport en in het onderwijs
De MIVB zegt alles in het werk te zullen stellen om minstens een deel van de dienstverlening te verzekeren. Daarnaast zullen reizigers ook in realtime geïnformeerd worden over de situatie op het net. Wie zich die dag in Brussel moet verplaatsen, krijgt de raad alternatieve oplossingen te zoeken.
Wie op de hoogte wil blijven van de verstoringen, kan voor het eerst terecht op het nieuwe Whatsappkanaal van de MIVB. Verder blijven ook de website, de socialemediakanalen, de app en de schermen aan de haltes manieren om de hinder op het MIVB-net op te volgen.
Floya, de multimobiliteitsapp van de MIVB, zal aangepaste trajecten voorstellen op basis van de lijnen die wel rijden. De app biedt ook de mogelijkheid om een alternatief traject te vinden met behulp van taxi's, deelfietsen, -steps en -wagens.
Ook bij De Lijn zal er hinder zijn door de staking van volgende week donderdag. Bij het spoor wordt niet gestaakt, raakte eerder al bekend.
Brussels Airport: 'Groot aantal vluchten wordt geannuleerd of herpland'
Ook Brussels Airport waarschuwt voor grote hinder op 13 februari. Volgens de luchthaven van Zaventem zal die donderdag "een groot aantal werknemers bij de afhandelaars en het veiligheidspersoneel" staken.
"Gezien de verwachte impact zal een groot aantal vluchten moeten worden geannuleerd of herpland", zegt Brussels Airport. "De luchtvaartmaatschappijen zullen de passagiers van de betrokken vluchten hierover rechtstreeks contacteren."
Onderwijsbonden komen op straat
Met de regering-De Wever in het zadel roffelen de onderwijsbonden de trom: donderdag 13 februari komen ze opnieuw op straat. Exact een maand eerder hebben 34.314 leerkrachten gestaakt, "historisch" volgens de vakbonden. In vakbondskringen valt te horen dat ook deze keer de impact aanzienlijk zal zijn.
Bij de vorige staking was de regering nog niet gevormd, maar ook toen al ageerden de bonden tegen de pensioenplannen van Arizona. "Onze actie heeft geholpen", zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs. "Op vlak van pensioenleeftijd zijn er enkele toegevingen: de verhogingscoëfficiënt zal maar geleidelijk dalen, maar de details zijn nog onduidelijk", zegt ze. "Hoe de acties gaan evolueren, hangt ook af van welke (Vlaamse) compensatiemaatregelen op tafel komen."
Voor leerkrachten blijft nog tot 2027 een verhogingscoëfficiënt van 1,05 procent gelden voor de berekening van de pensioenen. Zo weegt een dienstjaar iets zwaarder door, waardoor ze sneller tot een volledig pensioen komen. Vanaf 2027 daalt het cijfer jaarlijks met 0,005 procentpunt. "Jonge leerkrachten zijn hier de dupe van. En ook de solidariteit van de ouderen is groot", zegt Libert.
Bij de vorige staking legden meer dan 34.000 leerkrachten het werk neer. Ongeveer één op drie basisscholen bleef gesloten. In vakbondskringen valt te horen dat ze deze keer een iets bescheidener opkomst verwachten, maar alsnog een aanzienlijke impact.
De grote opkomst vorige maand was volgens de bonden geleden van sinds Marleen Vanderpoorten. De liberale Vlaamse minister van Onderwijs voerde begin jaren 2000 een reeks hervormingen door en kreeg te maken met een stakingsgolf.
De onderwijsbonden verzamelen op 13 februari aan het departement Onderwijs, vlakbij station Brussel-Noord. Er volgt een optocht naar Brussel-Zuid. De socialistische vakbond legt deze keer geen bussen in. De NMBS staakt namelijk niet mee, mogelijk komen er zelfs extra treinen om alle betogers in Brussel te krijgen.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , hinder MIVB , MIVB