Het zebrapad oversteken in de Belliardstraat. Nieuwbouw, gerenoveerde kantoorgebouwen en enkele oudere gebouwen die de kaalslag van de voorbije decennia overleefden

| De Belliardstraat met de huidige, herkenbare betonblokken.

Betonblokken Belliardstraat maken plaats voor permanente borduren

NLS
© BRUZZ
01/03/2024

Momenteel worden de fietspaden in de Belliardstraat nog van de rijweg afgescheiden met betonnen blokken. Het Gewest wil ze vervangen door borduren, naar voorbeeld van de Wetstraat. De werken zouden ten vroegste eind dit jaar van start kunnen gaan.

De betonblokken werden in 2019 neergepoot in de Belliardstraat als tijdelijke oplossing om de twee fietspaden af te scheiden van de rijweg. In 2022 werd een vergunningsaanvraag ingediend voor een definitieve afscheiding, met een verhoogd fietspad en drie rijvakken.

Na advies van urban.brussels werden die plannen aangepast. In de plaats komen er borduren, zoals al het geval is in de Wetstraat. Dat bevestigt het kabinet van bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen). Een verhoogd fietspad over de volledige as werd geschrapt en de vier rijstroken op de Belliardstraat blijven behouden.

Reflectoren

“De fietspaden zullen geverfd worden in okerkleur, en net als in de Wetstraat worden er reflectoren aangebracht,” zegt woordvoerder Pieterjan Desmet. Die reflectoren moeten vermijden dat automobilisten zich vergissen van rijstrook, zoals BRUZZ eerder kon vaststellen in de Wetstraat.

“Al zijn de fietspaden daar even breed als de rijstrook, waardoor vergissingen er sneller kunnen gebeuren,” vermoedt Desmet. “In de Belliardstraat is dat niet het geval.”

Op het deel van de Belliardstraat tussen het Jubelpark en het Leopoldpark staan meer veranderingen op de planning. Daar zou wel een verhoogd fietspad ingericht worden. Ook zou een vijftiental parkeerplaatsen er geschrapt worden om ruimte vrij te maken voor twaalf bomen.

Drie rijstroken

“In juni wordt een vergunningsaanvraag ingediend,” zegt Desmet over de plannen voor de straat. “Wordt die goedgekeurd, dan kunnen de werken eind dit jaar beginnen.” De werf zou een zestal maanden duren. Het kabinet van Van den Brandt geeft wel nog aan dat de herleiding van de Belliardstraat naar drie rijstroken nog steeds een doelstelling blijft. Voor wanneer, valt echter nog af te wachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni