Fileleed op de Brusselse wegen. (archiefbeeld)

Brussel in top 10 van meeste files wereldwijd

© BRUZZ
15/01/2024

27 minuten. Zolang kost het je gemiddeld om in Brussel 10 kilometer af te leggen met de wagen. Dat blijkt uit het jaarlijkse verkeersrapport van het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom. Daarmee is Brussel wereldwijd de tiende meest filegevoelige stad.

Voor de dertiende keer bracht navigatiebedrijf TomTom haar jaarlijkse verkeersindex van het autoverkeer uit. Dat rapport biedt inzichten over de verkeerstendensen in 387 steden in 55 landen. TomTom baseert zich voor deze Traffic Index op gegevens van meer dan 600 miljoen navigatiesytemen en smartphones.

Op basis daarvan heeft TomTom een klassement opgemaakt van steden die het meeste te lijden hadden onder files in 2023. Brussel bekleedt in die wereldranking de tiende plaats. Op Europees niveau kaapt onze hoofdstad zelfs de vijfde plaats weg, na Londen, Dublin, Milaan en Boekarest.

104 uur in de file

De ranking houdt enkel rekening met het verkeer in de stadscentra, hetgeen in Brussel samenvalt met de gewestgrenzen. Daarbinnen duurt het voor automobilisten gemiddeld 27 minuten om een afstand van 10 kilometer af te leggen, een stijging met 20 seconden ten opzichte van 2022. 14 november bleek dat jaar de dag met het grootste fileleed: als autobestuurder had je toen 33 minuten en 10 seconden nodig om 10 kilometer af te leggen.

Van de 257 uur die een automobilist gemiddeld op Brusselse wegen vertoefde in 2023, spendeerde die er 104 in de file. Dat zijn vier dagen en acht uur of de tijd die je volgens TomTom nodig hebt om 51 boeken te lezen. Vooral op donderdagen tussen 17 uur en 18 uur ging het autoverkeer langzaam.

Gemiddelde snelheid: 18km/u

Hoe dan ook bedroeg de gemiddelde snelheid op de Brusselse wegen in 2023 amper 18 km/u. Even snel dus als een fiets of elektrische step. “Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in steden. Files hebben dus een enorme economische, ecologische en gezondheidsimpact. Daar moeten dringend oplossingen voor worden gevonden,” zegt Ralf-Peter Schäfer, adjunct-directeur van de afdeling Verkeer bij TomTom.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni