Locky

| De nieuwe stations in het straatbeeld

De eerste beveiligde fietsrekken geplaatst in drie Brusselse gemeenten

SV
© BRUZZ
05/06/2024

In Elsene, Sint-Gillis en Brussel-stad heeft de Brusselse startup Locky op verschillende plaatsen zijn eerste beveiligde fietsrekken geïnstalleerd. Met de rekken wil Locky fietsdiefstal tegengaan. Wordt de fiets toch gestolen, belooft het bedrijf te vergoeden. Tegen het einde van de volgende zomer zouden fietsers terecht kunnen op 600 plaatsen verspreid over het Gewest.

Uit een enquête van Pro Vélo bleek dat bijna een derde van de ondervraagde fietsers de afgelopen twee jaar minstens één fiets kwijtraakte na een diefstal. Vorig jaar lanceerde Brussel Mobiliteit daarom een projectoproep in het kader van veilig fietsparkeren. De Brusselse startup Locky kwam in september als winnaar uit de bus.

Om de fietsrekken te vinden, dienen gebruikers een bijhorende mobiele app te downloaden. Daar zal een kaart hen leiden naar het dichtsbijzijnde station. Elk station is uitgerust met een arm die langer bestand is tegen slijpschijven dan traditionele sloten. Vervolgens volstaat een klik op de app om de arm te openen.

Wel moeten gebruikers rekening houden met een uur- of dagtarief. "Het eerste kwartier is gratis waarna we een tarief van 0,89 euro per uur of 4,45 euro per dag aanrekenen. Op termijn zal er een abonnement van 14,90 euro per maand beschikbaar zijn", verduidelijkt CEO Shady Cantarella.

Garantie

Wagen dieven toch een poging, dan krijgen gebruikers een melding op hun telefoon en ook Locky wordt gewaarschuwd. Fietsen die toch gestolen worden, belooft de startup te vergoeden. Daarvoor moet de fiets wel geregistreerd zijn bij Locky via een foto en moet de gebruiker een aankoopbewijs kunnen voorleggen.

Met het tweejarige pilootproject hoopt Locky dat Brusselaars hun fiets niet langer laten staan uit angst voor diefstal. "De vraag naar veilig fietsenparkeren is de afgelopen jaren echt geëxplodeerd in de Brusselse regio. Helaas houdt de creatie van veilige ruimtes geen gelijke tred en bieden fietsenrekken natuurlijk niet hetzelfde beveiligingsniveau", aldus Florine Cuignet, Beleidsmedewerker bij GRACQ.

De 32 veilige fietsrekken die nu operationeel zijn, kunnen geïnteresseerde fietsers vinden op tien locaties verspreid over de gemeenten Elsene, Sint-Gillis en Brussel-Stad. Eind dit jaar wil Locky daar nog 150 stations aan toevoegen om uiteindelijk 600 stations te bereiken tegen het einde van volgende zomer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni