| Een vorige actie van het ABVV (archiefbeeld).

Hinder door protest tegen EU-begrotingsregels

© Belga - BRUZZ
11/03/2024
Updated: 12/03/2024 13.20u

De socialistische vakbond ABVV protesteerde dinsdagvoormiddag in de Europese wijk tegen "het blinde Europese bezuinigingsbeleid." Zo'n tweeduizend mensen namen deel. Door de vakbondsactie is er wel nog hinder op het net van de MIVB.

De militantenconcentratie, om 11.00 uur aan het Schumanplein, was gericht tegen de voorgestelde nieuwe begrotingsregels voor de lidstaten van de Europese Unie, om het begrotingstekort en de schuldgraad van landen onder controle te houden.

"Voor een land als België betekent dit een brute besparing van 30 miljard euro in de komende jaren, of 10 procent van de overheidsuitgaven," hekelt de socialistische vakbond. "Zo wordt de (sociale) overheid ontmanteld."

Sociaal Europa

Het ABVV roept de EU-ministers van Economie en Financiën, die dinsdag bijeenkwamen, op om de budgettaire plannen te verwerpen. "De Europese lidstaten moeten levensnoodzakelijke investeringen kunnen doen in sociale bescherming, openbare diensten en een rechtvaardige transitie," klinkt het. De christelijke vakbond ACV en de liberale bond ACLVB namen niet deel aan de betoging.

In lijn met de verwachtingen daagden zo'n tweeduizend actievoerders op. Heel positief aldus Miranda Ulens, algemeen secretaris van ABVV-FGTB. "We mogen niet de weg opgaan zoals na de financiële crisis gebeurd is. Toen hebben ze Griekenland op de knieën gekregen."

Ulens hekelt de weinig sociale insteek van de nieuwe supranationale begrotingsregels. "Ik ben iemand die voor Europa is, maar voor een sociaal Europa. De Januskop van Europa kijkt twee kanten uit." Een sociaal Europa, dat investeert in haar burgers, is volgens Ulens ook de enige manier om een dam op te werpen tegen extreemrechts.

MIVB

Op het net van de MIVB is er dinsdag nog hinder door de vakbondsactie. Zo rijden enkel metrolijnen 1 en 5. De openbare vervoersmaatschappij raadt reizigers aan een alternatieve manier te zoeken om zich die dag in Brussel te verplaatsen.

Volgens MIVB-woordvoerder An Van hamme zal de dienstregeling van de metro en de tram de hele dag stabiel blijven. "Bij de bussen komen er mondjesmaat lijnen bij in de loop van de ochtend. We zitten nu (omstreeks 6 uur, nvdr.) aan goed een kwart van de lijnen die worden bediend", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni