De halte van autodeelaanbieder Cambio aan Sint-Bonifaas in Elsene

| De premie kan ook worden gebruikt voor de aankoop van abonnementen voor het openbaar vervoer van de Stib, gedeelde fietsen van Villo!, gedeelde voertuigen van Cambio en Poppy, of zelfs taxi-diensten van "Victor".

Dit verandert vanaf 1 maart: Brussel'Air-premie wordt verhoogd

© Belga
27/02/2024

Het bedrag van de Brussel'Air-premie, bedoeld voor Brusselaars die afstand doen van hun auto, wordt verhoogd vanaf 1 maart, zoals besloten door de Brusselse regering. De verhoging varieert van 5 tot 110 euro, afhankelijk van het inkomen van de betrokken huishoudens.

Vanaf 1 maart kunnen mensen die ervoor kiezen om hun kentekenplaat in te leveren een premie aanvragen. Deze premie stijgt naar 505, 705 en 1.010 euro, afhankelijk van het inkomen van de aanvragende huishoudens. Voorheen waren de premiebedragen 500, 700 en 900 euro voor respectievelijk de laagste, middelste en hoogste inkomenscategorieën.

Deze premie kan ook worden gebruikt voor de aankoop van abonnementen voor het openbaar vervoer van de MIVB, gedeelde fietsen van Villo!, gedeelde voertuigen van Cambio en Poppy, of zelfs taxi-diensten van 'Victor'.

Naar aanleiding van deze hervorming van de Brusselse regering wordt het beschikbare fietsbudget via deze premie nu een "fiets- en micromobiliteitsbudget" en daalt het van een minimum van 250 naar 200 euro.

Om in aanmerking te komen voor de premie, moest de auto voorheen minstens twee opeenvolgende jaren op naam van de aanvrager staan, voordat het kenteken kon worden ingeleverd. Met de nieuwe regeling is deze periode verkort tot minimaal één ononderbroken jaar.

Elk premieverzoek moet binnen zes maanden na het schrappen van een kentekenplaat worden ingediend. In 2023 werden meer dan 1.200 Brussel'Air-premies toegekend, waarvan 60 procent aan huishoudens met een laag inkomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni