Renovatie Clovistunnel 2500px

| De Clovistunnel tijdens de renovatie door Infrabel in december 2019.

Einde werken aan Brusselse Clovislaan in zicht, officiële inhuldiging eind mei

© Belga
12/03/2024

Het einde van de werken aan de Clovislaan in de stad Brussel zijn voorzien voor 30 april. Dat zei schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare Ruimte Anaïs Maes (Vooruit.brussels) maandagavond tijdens de gemeenteraad van de stad Brussel.

In de Clovislaan in de 'Quartier des Squares' zijn al jaren infrastructuurwerken. In 2020 moest spoorwegbeheerder Infrabel de spoorwegtunnel die onder de laan loopt renoveren, waardoor de hele straat opengebroken moest worden.

De stad Brussel zag er een opportuniteit in om de straat om te bouwen tot een moderne laan die verschillende groene zones met elkaar moest verbinden, inclusief een groene wandelpromenade met tientallen nieuwe bomen en zitbanken. Volgens voormalig bevoegd schepen en huidig Brussels staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) zou het "een plek voor ontmoeting, rust en spel" worden.

Clovislaan heraanleg simulatiebeeld

| De Clovislaan krijgt een uitnodigende middenberm en fietspaden

"De werken bevinden zich momenteel in de finale fase", aldus bevoegd schepen Maes. "Iedereen wil deze prachtige straat zonder werken zien. Ik kan hen alvast gerustellen dat het resultaat het waard is."
Het budget voor de heraanleg bedroeg ongeveer 2,3 miljoen euro. Het einde van de werken wordt voorzien op 30 april, waarna de Clovislaan eind mei officieel ingehuldigd zal worden.

Tegenstand

Het project voor de heraanleg van de Clovislaan heeft heel wat tegenstand te verduren gekregen. Dit vooral vanwege de heraanleg van de middenberm tot een groene verhoogde wandelpromenade met bomen, zitbanken en afgescheiden fietspaden van anderhalve meter langs beide kanten.

Tijdens het openbaar onderzoek werden er maar liefst 680 opmerkingen geuït. Ook de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen was niet gewonnen voor de plannen voor een heraanleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni