| Moet dit fietspad op de schop? De gemeente Schaarbeek wil de knip richting Helmet ongedaan maken.

Felle reacties op houding gemeente in dossier Lambermontlaan: 'Schizofrene dorpspolitiek'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
29/02/2024
Updated: 01/03/2024 11.24u

Onlangs heeft de Brusselse regering de nieuwe plannen voorgesteld voor de Lambermontlaan. De gemeente Schaarbeek gaat in beroep, omdat de Helmetwijk niet meer rechtstreeks bereikbaar is vanop de Lambertmontlaan. Dit beroep kan het plan voor jaren in de koelkast doen belanden.

Er is over het algemeen veel enthousiasme voor de nieuwe plannen voor de grondige heraanleg van de Lambermontlaan met “brede voetpaden, gescheiden fietspaden en de aanplanting van een groot aantal bomen.” Het gaat tegelijk ook om de integratie van het oude coronafietspad in een nieuwe wegindeling. De bouwvergunning is afgeleverd en de werken zouden volgend jaar al kunnen starten.

Maar de gemeente Schaarbeek, die de plannen nochtans genegen is, gaat op de rem staan. Het plan voorziet een ‘knip’ aan de Albert Desenfanslaan, een korte aflopende straat die de verbinding maakt met de Helmetsesteenweg. Het is een sluipweg, en de Brusselse regering had beslist om die af te sluiten om de wijken autoluwer, en tegelijk het fietspad comfortabeler en veiliger te maken.

In de omgekeerde richting, van de Albert Desenfanslaan naar de Lambertmontlaan zou de doorgang wel nog mogelijk zijn. De gemeente Schaarbeek heeft zich eerder al tegen de knip verzet. Ook in de gemeenteraad van deze week is er fel over gediscussieerd.

Voor jaren in de koelkast

Nu de bouwvergunning is afgeleverd, gaat de gemeente in beroep. Ze presenteert dat beroep als een ‘bewarende maatregel,’ en laat uitschijnen dat ze vooral in gesprek wil gaan over de afgeleverde bouwvergunning, om de ‘knip’ weer ongedaan te maken, maar gevreesd wordt dat het beroep de werken aan de hele Lambermontlaan voor jaren in de koelkast zullen doen belanden.

Om de knip ongedaan te maken, zou er bovendien een extra invoegstrook moeten komen, die pal op het tweerichtingsfietspad zou komen, voor de twee gemeentelijke bibliotheken.

De gemeente ontkent dat, en laat uitschijnen dat er alternatieven zijn. "We hopen dat de bouwvergunning gewijzigd kan worden in een richting die voordelig is voor de burgers, het leven in de wijken en de verkeersveiligheid," besluit het college.

'Schizofrene dorpspolitiek'

De politieke reacties laten niet op zich wachten. Minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) reageert op X (het vroegere twitter) misnoegd op het beroep dat de gemeente Schaarbeek wil instellen. "Onbegrijpelijk. Dit plan is een compromis met de gemeente, na talloze overlegmomenten. Dit soort reactie is pure electorale profilering en onverantwoord bestuur ten koste van een project dat de verkeersveiligheid van alle weggebruikers zal verhogen."

Volgens Van Den Brandt loopt het gewest het risico om miljoenen aan Europese steun voor dit project te verliezen.

Ook bij Vooruit, dat via staatssecretaris voor stedenbouw Ans Persoons de vergunning heeft afgeleverd, is er weinig sympathie voor de actie van de gemeente. "Vooruit blijft strijden voor elke meter om van Brussel een stad op mensenmaat te maken. Want stilstaan is achteruit gaan."

Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) noemt het schizofrene dorpspolitiek. "Als de verschillende overheden in Brussel elkaar stokken in de wielen blijven steken, geraken we nooit vooruit. Het zorgt voor een enorme verspilling en vertraging van projecten die noodzakelijk zijn voor de stad. De Brusselaar verdient beter dan zo'n willekeurige dorpspolitiek." In de gemeenteraad van Schaarbeek had gemeenteraadslid Anton Schuurmans (CD&V-Les Engagés) het project voor het fietspad en de 'knip' nog verdedigd.

Ook het feit dat de meerderheid in Schaarbeek (Défi, Open VLD en Ecolo-Groen) grotendeels gelijk loopt met die in de Brusselse regering, maar dat er blijkbaar geen eensgezindheid is tussen regionaal en lokaal, wordt op de korrel genomen op X.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, Lambermontlaan, Elke Van den Brandt, Cécile Jodogne, Albert Desenfansstraat, Helmetwijk, coronafietspad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni