De aanlegplaats voor de Waterbus aan de Van Praetbrug bij winkelcomplex Docks Bruxsel

| De aanlegplaats voor de waterbus aan de Van Praetbrug bij winkelcomplex Docks Bruxsel.

Gemeentes rond Brussel willen waterbus voor woon-werkverkeer

© Belga
30/04/2024

De gemeentes Vilvoorde, Machelen en Brussel-Stad vragen aan de Vlaamse overheid om werk te maken van een waterbus waarmee pendelaars woon-werkverplaatsingen van en naar de hoofdstad zouden kunnen maken. Dat schrijven de lokale besturen, die bijstand krijgen van twaalf andere betrokken partners, dinsdag in een persbericht.

"We leven vandaag al in de meest filegevoelige regio van het land en stevenen af op een echt verkeersinfarct," zo verklaart Hans Bonte (Vooruit) de noodzaak voor een waterbus. "De economische en milieuschade die hierdoor zal ontstaan, is enorm, net als het probleem van het sluipverkeer."

Volgens de burgemeester van Vilvoorde moet de Vlaamse overheid "samen met de lokale besturen alles op alles te zetten om duurzame verkeersmogelijkheden te voorzien. Een snelle waterbus tussen de hoofdstad en de Rand is er daar één van."

Vijftien partners, waaronder de gemeentebesturen van Vilvoorde en Machelen en het stadsbestuur van Brussel, hebben zich verenigd in het project Buda+ om dat doel te realiseren. Het plan kadert in het doel om de wijk Buda, een oud industriegebied, te herontwikkelen.

'Onderzoek mogelijkheden'

De twaalf andere partners zijn de provincie Vlaams-Brabant, POM Vlaams-Brabant, OVAM, Departement Omgeving, Perspective Brussels, CityDev, Haven van Brussel, Brusselse Haven Gemeenschap, De Vlaamse Waterweg, VOKA, Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Beci.

Ze kijken voor de waterbus in de eerste plaats naar het traject Vilvoorde-Brussel. De afstand van het Asiat Park in Vilvoorde, waar het insteekdok het mogelijk maakt een begin- of eindhalte te bouwen, tot aan Metro IJzer in Brussel bedraagt 11 kilometer. Haltes in Neder-Over-Heembeek, Vilvoorde centrum, Schaarbeek (Vorming) en Thurn & Taxis zouden ook opties kunnen zijn.

Er bestaat vandaag al een waterbus, maar die vaart alleen in de zomermaanden vanaf 2 mei. De partners vragen dat er "op korte termijn" onderzocht wordt welke mogelijkheden er zijn voor hun plannen voor een extra waterbus. Ze willen dat onder andere de kostprijs, uitbatingsvoorwaarden, frequentie en snelheid van het transport worden onderzocht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni