Landbouwers blokkeren vanaf 18 uur A12

© Belga - BRUZZ
29/01/2024
Updated: 29/01/2024 16.21u

Boeren uit Wallonië blokkeren sinds zondagavond de E19 ter hoogte van Halle en zorgen voor grote verkeershinder op de Brusselse Ring. Vanaf maandagavond 18 uur zou ook de A12, de autosnelweg die Antwerpen met Brussel verbindt, in Meise geblokkeerd worden. De landbouwers eisen een rechtvaardiger inkomen en hekelen een reeks milieumaatregelen. Ook in de Europese wijk is er een protestactie, maar die zorgt voorlopig niet voor verkeershinder.

De voorbije dagen vonden in Frankrijk en Duitsland al acties van landbouwers plaats. Het boerenprotest heeft zich sinds zondagavond ook uitgebreid naar Wallonië, Vlaams-Brabant en Brussel. Zo heeft de politie de Binnenring maandagochtend afgesloten vanaf Itter en de Buitenring vanaf Huizingen.

Op de buitenring was het maandagochtend vanaf Anderlecht een uur aanschuiven. De aansluiting op de binnenring van de E429 vanuit Doornik was "quasi onmogelijk," aldus Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer. Wat betreft het Vlaamse snelwegennet was Halle de enige locatie met zware hinder door de protesten.

"De blokkade op de E19 ter hoogte van Halle zal nog tot het einde van maandag aanhouden," liet Guillaume Van Binst van Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) weten. Inmiddels beginnen de betogers elkaar af te wisselen, legt Van Binst uit. Eerder werd gezegd dat zij daar "minstens" tot maandagochtend zouden blijven. De actie blijkt dus langer te duren.

‘Vermijd omgeving Halle’

Naar verwachting zal de blokkade nog tot het einde van de dag duren, maar de actievoerders beoordelen de situatie van uur tot uur. "Dat hangt af van de reacties die we krijgen," klinkt het.

Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving van Halle maandag te mijden. Wie vanuit het zuiden over de E19 Brussel wil bereiken, kan dat het best doen via de oostkant van de Brusselse ring.

Vanaf maandagavond om 18 uur zou ook de A12 in Meise worden geblokkeerd. "De actiebereidheid is dusdanig groot dat boeren zelf acties gaan organiseren. Ze zien wat er in Wallonië en in Frankrijk gebeurt en worden ongeduldig," aldus Mark Wulfrancke van ABS. Ook de Boerenbond is niet bij een eventuele blokkade van de A12 betrokken.

Boeren in Europese wijk

Een tiental tractoren was maandagochtend ook aanwezig op de De Meeûssquare, vlak bij het Luxemburgplein. Dat bevestigt de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene aan BRUZZ. "Er zijn zo'n zeventien tractoren ter plaatse, maar dat zorgt voorlopig niet voor verkeershinder, ook niet elders in Brussel," liet woordvoerder Christopher Demesmaeker weten. Volgens de MIVB heeft het boerenprotest evenmin een impact op het openbaar vervoer.

20240129_Boerenprotest De Meeûssquare

| Zo'n zeventien tractoren bezetten maandag de De Meeûssquare in de Europese Wijk.

Eerder was het distributicentrum van Colruyt in Halle zondagnacht geblokkeerd, maar de toegang was maandagochtend opnieuw vrij. De supermarktketen had zich voorbereid op de acties en ervoor gezorgd dat de leveringen naar de winkels op tijd vertrokken waren. De blokkade zal zich dus niet laten voelen in de winkelrekken.

Rechtvaardiger inkomen en minder administratie

De landbouwers eisen een rechtvaardiger inkomen en hekelen een reeks milieumaatregelen. Ze klagen ook over de administratieve rompslomp waarmee ze geconfronteerd worden. Voorts wijzen ze op de negatieve gevolgen die vrijhandelsverdragen (zoals Mercosur) voor hen hebben.

"We wachten verstandig tot de politiek beweegt," zegt Jean-François Deflandre van de FJA. "Zolang de regelgeving niet verandert, zullen er acties zijn. Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie, red.) heeft het lef om naar Kiev te gaan, heeft ze ook het lef om ons te komen spreken?"

Geen opvolgers

De jonge landbouwers leggen ook de nadruk op de problemen die er bestaan voor de overdracht van landbouwbedrijven. "De gemiddelde leeftijd van een bedrijfsleider is 55 jaar, slechts een op de vijf bedrijfsleiders van 50 jaar of ouder zegt een opvolger te hebben en veertig procent weet al dat ze er geen zullen vinden," zegt de organisatie.

De federale politie is in grote getale op het terrein aanwezig, maar grijpt voorlopig niet in. Vanuit de lucht houdt een helikopter van de federale politie de situatie ook in het oog.

Hinder in Wallonië

De overige hinder van de boerenprotesten lijkt zich maandagochtend vooral in het zuiden van het land te situeren. Nabij het knooppunt Daussoulx, waar E411 en E42 kruisen, staan sinds zondagmiddag zowat vierhonderd tractoren. Zij zouden na de ochtendspits daar weer vertrekken.

In de provincie Luxemburg vormt een groep tractoren een blokkade aan de grens met Frankrijk, op de N89 in Beaubru, even ten zuiden van Bouillon.

In Henegouwen doet zich hetzelfde voor op de E19 in Feluy. Dat traject is afgesloten in Houdeng-Goegnies, nabij La Louvière. Er is een omleiding naar de A15/E42 in de richting Luik. Omdat de toegang naar Brussel in beide richtingen geblokkeerd is, krijgen bestuurders de raad om de A54 in Charleroi te nemen. Vanuit Brussel wordt aangeraden de A54 ter hoogte van Nijvel te nemen.

Er is ook een blokkade door tractoren bij de rotonde N534/N59 op de Route Baccarat in Seneffe. "De toegang tot het depot van Total in Feluy is sinds zondagavond geblokkeerd," zegt Bénédicte Poll, burgemeester van Seneffe. "Bovendien wordt het verkeer op de snelweg, die geblokkeerd is, omgeleid via de A54 en Charleroi, waardoor er veel hinder is op de secundaire wegen in de regio."

20240129_Boerenprotest De Meeûssquare

| Zo'n zeventien tractoren bezetten maandag de De Meeûssquare in de Europese Wijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni