| Piloten in de cockpit (archiefbeeld).

Piloten Brussels Airlines staken van 23 tot 27 maart

© Belga
15/03/2024

Er komt een nieuwe staking aan bij Brussels Airlines. Piloten van de luchtvaartmaatschappij zullen het werk neerleggen van 23 tot 27 maart, zo hebben de vakbonden in gemeenschappelijk front vrijdag aangekondigd. Vanaf 6 april volgt mogelijk een tweede vierdaagse staking.

De staking heeft te maken met onderhandelingen over loon en werkomstandigheden. Tijdens de coronacrisis werd er ingeleverd: de christelijke vakbond ACV Puls spreekt van "een gemiddelde loonsverlaging van 14.000 euro per jaar voor piloten en verhoogde werkdruk met werkdagen tot 12 uur".

Nu Brussels Airlines het financieel weer beter doet - met vorig jaar een recordwinst -, willen de piloten hun deel van de koek. "Ondanks een mogelijke bonusverdeling van 27.000 euro per werknemer uit de groepswinst, kiest het bedrijf ervoor winsten aan aandeelhouders uit te keren, ten koste van betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers", stelt Jolinde Defieuw van ACV Puls.

"Het management weigert de dialoog aan te gaan en heeft nog steeds geen aanvaardbaar voorstel gedaan met betrekking tot de eis van de piloten om de loonschalen opnieuw te bespreken", klinkt het bij de socialistische vakbond BBTK.

Nieuwe stakingen

De vakbonden, met ook de liberale vakbond ACLVB, waarschuwen voor nog meer stakingen als er geen akkoord gevonden wordt met de directie. Een volgende staking van vier dagen zou beginnen op 6 april, tijdens de paasvakantie in het Nederlandstalig onderwijs.

De directie van Brussels Airlines benadrukte al meermaals dat de eerste winst in vijf jaar "niet voldoende is om alle inspanningen van de voorbije jaren ongedaan te maken". Ze riep de vakbonden op om geen onrealistische eisen te stellen.

Bij de voorstelling van de jaarresultaten zei CEO Dorothea von Boxberg dat er een voorstel op tafel ligt van een gemiddelde koopkrachtverhoging van 6 procent voor de zowat 3.400 werknemers van de luchtvaartmaatschappij, en dat dat de limiet is.

Er is al een tijdje sociale onrust bij Brussels Airlines, zowel bij piloten, stewards en stewardessen als grondpersoneel. Eind februari was er al een meerdaagse staking van de stewards en stewardessen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni