Renovatie Leonardtunnel gaat tweede fase in, veel hinder vanaf 18 maart

© Belga
11/03/2024
Updated: 18/03/2024 09.48u

De renovatie van de Leonardtunnel in Tervuren is maandag de tweede fase ingegaan. Dat gaat gepaard met verkeershinder. Maandagochtend verloren weggebruikers drie kwartier over een afstand van 5 kilometer, vanaf Sint-Stevens-Woluwe tot de Vierarmentunnel.

De renovatie van de Leonardtunnel startte een klein jaar geleden, in april 2023. Sindsdien is het beton van de wanden en plafonds hersteld, heeft de dakplaat een beschermende behandeling gekregen en het plafond een brandwerende coating, en werd het wapeningsstaal in het beton aangepakt zodat het staal niet meer roest.

Tijdens de tweede fase neemt de aannemer eerst de zijwanden van de ingangen onder handen. Daarna volgen de stalen steunpunten waar de koker van de E411 (niveau -1) deels op rust. Ten slotte wordt de vloerplaat van de twee kokers van de Brusselse ring (niveau -2) volledig vernieuwd. Deze werken duren tot juli.

Hinder

Door de werken moet het verkeer op de R0 vanuit Zaventem in de richting van Waterloo over één versmalde rijstrook rijden vanaf de Vierarmentunnel tot de Leonardtunnel. Ook naast de Leonardtunnel, op de uitvoegstrook waar het verkeer van de binnenring voorsorteert om de E411 in de richting van Namen te nemen, is slechts één rijstrook beschikbaar. Er is ook maar één rijstrook voor verkeer dat vanop de E411 uit Namen naar de Brusselse buitenring rijdt.

De werken gaan gepaard met verkeershinder. Deze ochtend werd alvast een stevige ochtendspits vastgesteld. Zo verloren weggebruikers drie kwartier tussen Sint-Stevens-Woluwe en de Vierarmentunnel. De woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, Peter Bruyninckx, verduidelijkt evenwel dat dit niet zo uitzonderlijk is voor deze periode. Maart is immers een van de zwaarste filemaanden van het jaar.

Na deze fase volgt de vernieuwing van de vloerplaten van de tunnelkokers van de ring. Deze werken duren tot eind oktober.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni