Dieter Nijs

| De oranje borden die de knip aan de Rode-Kruissquare aankondigden werden in mei te vroeg gezet

Toch geen knip aan Rode-Kruissquare in Elsene: ‘Politiek klimaat niet gunstig’

© BRUZZ
16/06/2024

De test om doorgaand verkeer te verbieden op de Rode-Kruissquare aan de Vijvers van Elsene, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat bevestigt de bevoegde Ecoloschepen. “Het politieke klimaat is hier nu niet gunstig voor.”

Elsene was van plan om met een ANPR-camera het doorgaand verkeer te weren van het plein. Dat zou zo worden omgevormd tot een autoluwe zone, zoals nu het geval is op de Elsensesteenweg. Volgens de gemeente moet de knip het woon-werkverkeer uit de wijk halen en naar de grote verkeersassen dwingen.

Normaal gezien zou de test van start gaan op 15 juni, maar die is afgeblazen. “De test is niet opgeschort, maar tijdelijk uitgesteld”, zo reageert schepen van Mobiliteit van Elsene Yves Rouyet (Ecolo).

Zonder partner

“Het gaat om een complex project,” zo legt Rouyet uit, “we willen een gesofisticeerde mobiliteitsingreep uitvoeren.” Maar de gemeente kan dat niet alleen. “We werken hiervoor samen met instellingen van het Gewest, Safe Brussels levert en beheert de camera, Finance & Invest Brussels zou instaan voor het innen van de boetes. Maar nu is er geen volwaardige gewestelijke regering meer, we zitten dus zonder partner.”

"Nu is het niet het juiste moment om zo’n test uit te voeren, we zitten in verkiezingstijden, het politieke klimaat is hier nu niet gunstig voor.”

Yves Rouyet

Schepen van Mobiliteit in Elsene (Ecolo)

De schepen geeft ook toe dat het project op de helling komt te staan, als de volgende Brusselse regering de samenwerking zou stopzetten. “We wilden deze ingreep eigenlijk eerder doen. Nu is het niet het juiste moment om zo’n test uit te voeren, we zitten in verkiezingstijden, het politieke klimaat is hier nu niet gunstig voor.”

De lokale oppositie was al van in het begin tegen het project. Gautier Calomne is MR-fractieleider in Elsene en samen met Geoffroy Kensier van de lijst Objectif XL (die voortkomt uit Les Engagés) levert hij stevige kritiek in een gemeenschappelijk communiqué. “Ik ben blij dat ze de test terugdraaien, maar dit is geen oplossing voor de verkeersproblemen in de Flageywijk, bovendien is de camera al gekocht,” zo reageert Calomne.

Discriminatie

Hij hekelt ook de “discriminatie van Brusselaars.” In de autoluwe zone zouden buurtbewoners namelijk wel nog over het plein hebben kunnen rijden, maar mensen van buiten de buurt niet. Volgens beide leden van de oppositie zijn de verkeersproblemen er nochtans gemakkelijk op te lossen: “De knip tussen de vijvers moet terug weg. Die maakt dat al het verkeer moet omrijden.”

Beide politici zijn ook overtuigd dat de petitie van buurtbewoners met een 250-tal handtekeningen tegen de knip het gemeentebestuur op andere gedachten heeft gebracht. "De meerderheid voelt ook welke richting de kiezer uitgaat, MR heeft regionaal gewonnen, de filter aan de Rode-Kruissquare heeft geen draagvlak”, zo besluit Calomne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni