Eurostar in het treinstation Brussel-Zuid

| Eurostar in het treinstation Brussel-Zuid.

De hogesnelheidstreinen van Eurostar hebben in 2023 een vierde meer passagiers vervoerd. Het aantal reizigers steeg op een jaar tijd van 14,8 miljoen in 2022 tot 18,6 miljoen. Dat meldt de vervoersmaatschappij woensdag in een persbericht.


De stijging dankt Eurostar aan de "grote vraag op de routes naar Londen, Parijs en Amsterdam". Het treinbedrijf staat in voor de hst-verbinding naar het Verenigd Koninkrijk via de Kanaaltunnel en de hst-verbindingen op het vasteland die tot voor kort onder de Thalys-vlag spoorden.

Op de route Brussel-Amsterdam steeg het aantal reizigers met 22 procent tot bijna een miljoen, voor Brussel-Londen ging het om een stijging met een derde tot 2,2 miljoen. De verbinding Brussel-Parijs tekende 12 procent meer reizigers op of 3,3 miljoen passagiers in totaal, en vanuit Brussel naar Duitsland waren er 16 procent meer reizigers.

Groeien naar 30 miljoen reizigers

Eurostar mikt op 30 miljoen reizigers in 2030. "In 2023 heeft Eurostar bewezen dat het kan groeien. In 2024 zetten we onze reis verder naar 30 miljoen passagiers in 2030", stelt CEO Gwendoline Cazenave in het persbericht.

Ook in 2024 stelt Eurostar groei voorop, al waarschuwt het spoorbedrijf voor infrastructuurwerken in het station van Amsterdam. De terminal voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk is er zes maanden gesloten wegens renovatiewerken. In die periode is vanuit Amsterdam naar Londen een overstap nodig in Brussel-Zuid, in de omgekeerde richting blijft er een rechtstreekse verbinding.

Olympische Spelen

Anderzijds zullen de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Parijs deze zomer heel wat passagiers naar de Lichtstad lokken. Eurostar verwacht op de verschillende routes bijna 2 miljoen reizigers te vervoeren tijdens de sportevents.

Eurostar is voor 55,75 procent in handen van de Franse spoorwegen en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft een belang van 18,5 procent. De rest zit vooral bij een Canadees pensioenfonds en ook een Amerikaanse infrastructuurinvesteerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni