N-VA: Partij Abou Jahjah is project van segregatie in Brussel

© Wikipedia
© Wikipedia

Het project van Abou Jahjah om een partij voor mensen met een migratieachtergrond op te richten naar het voorbeeld van het Nederlandse DENK, is volgens Vlaams parlementslid uit Brussel Karl Vanlouwe (N-VA) een 'project van segregatie in Brussel'

Dyab Abou Jahjah verklaart maandag in De Morgen dat hij denkt aan een partij die mikt op de kiezer met een migratieachtergrond. Hij richt zich daarbij op de Brusselaars. "De bedoeling is om tegen de Vlaamse, Europese en federale verkiezingen in 2019 met een sterk programma te komen", zegt Abou Jahjah. Vorige week haalde de partij DENK in Nederland drie zetels. In Brussel heeft één kiezer op twee een migratie-achtergrond, merkt hij nog op in het interview.

Karl Vanlouwe (N-VA) herinnert in een reactie aan het persagentschap Belga aan het politieke verleden van Abou Jahjah. Dat beperkte zich niet tot RESIST, een samenwerkingsverband tussen zijn partij, de Arabisch-Europese Liga (AEL), en PVDA voor de verkiezingen voor Kamer en Senaat in 1999.

In 2003 richtte AEL de Moslim Democratische Partij (MDP) op, die lijsten indiende voor de regionale verkiezingen van 2004 in de provinciale kieskringen Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Fouad Belkacem, de latere oprichter van Sharia4Belgium, stond op de Antwerpse lijst van die partij.

Volgens de N-VA is het project van Abou Jahjah een project van segregatie. "Het toont ook aan dat de aanpak van inburgering in het Brussels gewest (de verplichte inburgering wordt momenteel in de bevoegde commissie van het Brussels Parlement besproken, red.) 'too little, too late' is", besluit Karl Vanlouwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?