Nieuw schepencollege van Elsene heeft oren naar wensen burgercollectief

© Ixelles pour tous
| Elsensesteenweg herverbeeld door collectief 'Ixelles pout tous'

Burgers krijgen meer inspraak en mogen meebeslissen over meer groen in Elsene. Daarover heeft een burgercollectief donderdagavond een akkoord bereikt met het nieuwe schepencollege. Schepen Audrey Lhoest (Ecolo) wil werk maken van de vragen van het burgercollectief Ixelles pour tous.

Het burgercollectief ontstond uit de bezorgdheid rond het gewestelijke project 'XL for People', met daarin de heraanleg van de Elsensesteenweg. Naar de mening van de burgers had dat project te weinig groene ruimtes, comfortabele banken, speelruimtes voor kinderen en voorzieningen zoals openbare toiletten opgenomen.

Daarnaast vond het collectief dat de burgers te weinig waren bevraagd over het project. Daar komt, met het nieuwe schepencollege van Elsene, verandering in. Er is een burgeroverleg met de gemeente gepland begin januari. Ook een overleg met de handelaars in de wijk staat op de planning.

Ook vraagt het collectief dat er langs de hele Elsensesteenweg en tussen de Vredestraat en de Naamsepoort bomen komen. Dat zal volgens het kabinet van bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) niet mogelijk zijn. "Er komen bomen aan de Elsensesteenweg, maar enkel op de hoeken van de zijstraten. Het is het smalste type steenweg met het hoogste aantal voetgangers per dag: 35.000 passanten."

Eerder vroeg een burgercollectief al eens aandacht voor de gekapte bomen op het Ferdinand Cocqplein. Naar aanleiding daarvan begon het initiatief 'Green Ixelles' een onlinepetitie die zo'n 4.000 handtekeningen verzamelde.

Bevoegd schepen Audrey Lhoest kan zich wel in de vraag van de organisaties terugvinden. "Wij hebben het project 'XL for people' geërfd van de vorige legislatuur. Maar er is nog wel wat bewegingsruimte. Daar gaan we gebruik van maken, in overleg met het Gewest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?