BRUZZ I DVLKO

| Gewijde stilte in de studeerplek van Brik in Gare Maritime.

Examenperiode met veel afleidingen begonnen: ‘Uitzending verkiezingen op de achtergrond'

Nena Langloh
© BRUZZ
26/05/2024

De blokperiode (en examentijd) voor studenten is zaterdag officieel begonnen. Naast allerlei testen, proeven of deadlines voor thesissen dreigen ook de verkiezingen, het EK voetbal in Duitsland, de protesten rond de oorlog in Gaza en de immer actieve sociale media de aandacht van de over de cursussen gebogen student op te eisen. Daarom kiezen velen in Brussel toch voor de geborgenheid van een van de 38 studeerplekken van studentenorganisatie Brik. “Hier kan ik niet zomaar naar YouTube-video’s kijken.”

Een honderdtal studenten is zaterdagochtend naar Gare Maritime op de Thurn & Taxis-site afgezakt om hun studieboeken open te slaan. Met 125 plaatsen is dit de grootste studyspace die Brik aanbiedt. Stilte en concentratie overheersen. Met indrukwekkende ruisonderdrukkende hoofdtelefoons zitten de studenten over hun laptops of cursussen gebogen. Op posters aan de muren en deuren staat telkens in grote letters dezelfde boodschap: “Ssssht, hier wordt gestudeerd!”

Tessa Derden, die de studeerplekken van Brik coördineert, weet nog hoe en wanneer dat samen blokken ook weer begon: “In 2012 deden we het voor het eerst in enkele gemeenschapscentra, om daarna uit te breiden naar commerciële locaties. Van bij de start was de bedoeling om van studeren meer een beleving te maken. Iedere editie proberen we uitzonderlijke plekken uit te zoeken, zo kunnen studenten dit jaar bijvoorbeeld ook in het stadion van voetbalclub Union in Vorst terecht.”

16440fe3-whatsappimage2024-05-25at165428.jpeg

BRUZZ I DVLKO

| Jennifer Maya

Jennifer Maya (22), die Rechten studeert aan de KU Leuven, houdt vandaag toezicht in Gare Maritime. “Dat betekent dat ik de zaal open en afsluit, de koffiethermossen bijvul en erop toezie dat het hier stil blijft, hoewel ik nog maar één keer heb moeten vragen om iets minder luid te zijn."

Zelf heeft ze haar cursus Internationaal Recht meegenomen. “Hier studeren helpt me om geconcentreerd te blijven. Op kot staat mijn bed vlak naast mijn bureau. Ik heb dan sneller de neiging om neer te gaan liggen of een pauze te nemen, terwijl dat hier niet kan,” zegt ze.

f5790e61-whatsappimage2024-05-25at165611.jpeg

BRUZZ I DVLKO

| Alexander Hendrickx

‘Verkiezingsuitslagen livestreamen’

Ook kinesitherapiestudent Alexander Hendrickx (24) is gewonnen voor de studyspace in Gare Maritime. Zijn grootste afleiding? YouTube. “Ik ben echt verslaafd. Als ik thuis studeer, ben ik voor ik het weet naar video’s van YouTubers of over AI aan het kijken,” zegt hij. “Hier kan ik dat zomaar niet."

Niet alleen sociale media eisen de aandacht van de studenten op. De verkiezingen vallen op 9 juni, midden in de examenperiode. Maya beschouwt het feest van de democratie evenwel niet als een afleiding. “Omdat het onderwerpen zijn die sowieso in mijn studie aan bod komen." Op verkiezingsdag keert ze terug naar Geraardsbergen om voor de eerste keer te gaan stemmen. “Daarna ga ik gegarandeerd de livestream van de VRT aanzetten om tijdens het studeren de uitslagen te volgen.” Of dat dan geen afleiding is? “Nee, ik zie het eerder als achtergrondgeluid,” klinkt het beslist.

“Veel studenten die niet in Brussel wonen zullen op 9 juni terug naar hun dorp moeten om te gaan stemmen,” zegt Tessa Derden van Brik. “Daarom openen we de studyspaces die dag pas vanaf 16 uur.”

*lees verder onder foto

a732d250-whatsappimage2024-05-25at1655201.jpeg

BRUZZ I DVLKO

| Van links naar rechts: Noha Tarchi, Liesbeth Coeckelbergh Morales, Loubna Oizaz, Chloé Naheng

Protesten en voetbal

Tegelijkertijd leidt de oorlog in Gaza tot protesten, zelfs met een bezetting van de VUB-campus door studenten die willen dat de universiteit haar banden met Israël verbreekt. “Eigenlijk wilde ik graag deelnemen aan de bezetting van mijn campus,” zegt rechtenstudent Liesbeth Coeckelbergh Morales (25). Toch is ze vandaag naar Gare Maritime gekomen met drie vriendinnen om te studeren. “Ik moet nu echt slagen voor mijn examens. Dat komt nu even op de eerste plaats, maar in mijn hart ben ik er wel bij.”

Het thema speelt ook in het achterhoofd van haar vriendinnen Chloé Nakeng (20), Noha Tarchi (20) en Loubna Oizaz (19). “Op sociale media zie je veel over de oorlog in Gaza, dus je blijft ermee begaan, maar sociale media leiden wel veel af van de blok,” vindt Tarcha. Daarom zet ze haar internetverbinding af als ze hier komt studeren.

007d73e1-whatsappimage2024-05-25at165546.jpeg

BRUZZ I DVLKO

| Oueld Chaib Wassil

Continu stress

En dan beginnen volgende week ook de Rode Duivels nog eens met de voorbereiding op het EK Voetbal, dat vanaf vrijdag 14 juni helemaal losbarst en via allerlei schermen te volgen is. Een week na de verkiezingen, op maandag 17 juni speelt België zijn eerste match - pal in de examenperiode. “Ik was van plan om te kijken, maar ik heb toch besloten dat ik ga studeren,” zegt Oueld Chaib Wassil (21), student Burgerlijk Ingenieur aan de VUB en ULB.

Loubna Oizaz laat de examens dan weer niet te veel aan haar hart komen. “Als de Rode Duivels verder raken in het kampioenschap, ga ik wel naar een match op een groot scherm kijken met vrienden,” zegt ze. “De studententijd gaat zo snel voorbij! Dan liever mijn studie in zes jaar afronden en plezier maken dan het in vijf jaar te doen en continu stress te hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Blok , examenperiode , BRIK STUDY SPACES

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni