Meer dan drie jaar na start werken is basisschool 'De Zennestraal' officieel ingehuldigd

© Belga
12/06/2024

De stad Brussel heeft woensdag de nieuwe basisschool De Zennestraal officieel en feestelijk ingehuldigd. In het school- en wooncomplex zijn ook vijftien woningen van de Brusselse Grondregie voorzien.

De Zennestraal is de eerste Nederlandstalige basisschool van de stad Brussel binnen de Vijfhoek, en huist in een nieuwbouw waar "hedendaagse architectuur, een actieve pedagogie en duurzaamheid met elkaar gecombineerd worden", zo zegt schepen bevoegd voor stedenbouw en Nederlandstalig onderwijs Anaïs Maes (Vooruit.brussels). ​"In de erg dichtbebouwde Vijfhoek was het niet eenvoudig een terrein te vinden dat ruim genoeg was om een volledig nieuwe school te bouwen. We zijn erg blij dat we hierin geslaagd zijn, want de vraag naar extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in het centrum is groot."

De nieuwbouw speelt met hellingen als scheiding tussen de lagere school en de kleuterschool. De school werd in september 2023 opgestart en telt intussen 52 leerlingen. Op termijn moeten dat er 240 worden.

Geluidsabsorberend rubber

De beleving van de kinderen staat centraal en er wordt een "interessante relatie" tussen de kleuters en scholieren beoogd. De ondergrond van de speelplaatsen is bedekt met waterdoorlaatbaar en geluidsabsorberend rubber, langs de muren zijn klimplanten voorzien die de akoestiek en de biodiversiteit verbeteren.

De lokalen van de nieuwbouw doen ook dienst als ruimtes voor naschoolse en buitenschoolse activiteiten, met onder meer een bibliotheek en een turnzaal.

Behalve het schoolgebouw zijn er ook vijftien woningen voorzien in het complex in de Zennestraat. Het project voorziet in drie appartementen met drie slaapkamers, zeven appartementen met twee slaapkamers, twee met één slaapkamer en drie studio's.

Aan de bouw werd 40 maanden gewerkt. De totale kost van het school- en huisvestingsproject bedraagt 15 miljoen euro, waarvan ongeveer 3 miljoen afkomstig van de Vlaamse overheid. Ook de Vlaamse Gemeenschapcommissie draagt een steentje bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , De Zennestraal , zennestraat , VGC , scholencomplex

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni