Photonews

| Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR)

Regering lanceert aanbesteding voor vijfde Europese school in Brussel

© Belga - BRUZZ
05/04/2024

De federale regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een openbare aanbesteding voor een nieuwe Europese school in het Brusselse Neder-Over-Heembeek. Dat kondigt staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) aan. Het gaat om de vijfde Europese school in het Brussels Gewest. Het gebouw zou ten laatste klaar moeten zijn aan het begin van het schooljaar 2030-2031.

De school wordt neergepoot in de buurt van het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek en zal een capaciteit hebben van 3.000 leerlingen verspreid over de kleuterschool, het lager en het secundair onderwijs. Het complex wordt toegankelijk voor personen met een beperking en klimaatneutraal, aldus Michel.

Het Brussels Gewest heeft al Europese scholen in Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe, Elsene en Laken. Daar zitten in totaal 14.489 leerlingen voor een capaciteit van 15.500 plaatsen. Europese scholen waren aanvankelijk bedoeld voor de gezinnen van Europese ambtenaren, maar tegenwoordig kunnen in principe ook leerlingen uit de regio zich inschrijven. Het onderwijs is er meertalig.

Meer marge

In 2022 kondigde Premier De Croo nog aan dat de school al in 2028 klaar zou zijn, maar de federale regering neemt nu meer marge. Ze voorziet meer tijd om de nodige procedures te doorlopen en om eventuele publieke bezwaren te behandelen, zo klinkt het op het kabinet-Michel.

De regering wacht ook de evolutie van het aantal leerlingen in de Europese scholen af om een beslissing te nemen over twee andere projecten. Het gaat hierbij om de uitbreiding van de Europese school in Sint-Lambrechts-Woluwe en een nieuwe 'hybride' school nabij het Schumanplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni