‘Open koninklijk domein Laken voor publiek’

Een deel van het enorme koninklijk domein in Laken moet open voor het publiek. Die eis herhalen SP.A en ook Open VLD na een aantal veiligheidsincidenten op en rond het paleis. ‘Bespaar op de beveiligingskosten door de perimeter te verkleinen en geef de rest van dit prachtige park aan de mensen’, zegt Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A).

Het koninklijk domein in Laken is met zijn 186 hectare het grootste park in Brussel – ruim een derde van de Vijfhoek. Dat komt ongeveer overeen met 279 voetbalvelden: het is daarmee zelfs groter dan sommige Brusselse gemeenten, zoals bijvoorbeeld Sint-Joost-ten-Node.

Het domein is niet toegankelijk voor het publiek en moet helemaal omheind en beveiligd worden. Na enkele recente veiligheidsincidenten vraagt socialistische (politie)vakbond ACOD vandaag om meer investeringen en minstens 50 extra personeelsleden.

Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) heeft naar eigen zeggen een betere oplossing. “Ik vind het onverantwoord om nu extra geld te investeren in de beveiliging van een park dat toch niemand te zien krijgt", zegt ze. "Bespaar daarom op de beveiligingskosten door de perimeter te verkleinen en geef de rest van dit prachtige park aan de mensen. Brussel heeft namelijk een sterke nood aan groene en recreatieve ruimte voor haar groeiende bevolking. Een win win dus." 

Ook Open VLD is het voorstel genegen. De Brusselse liberalen willen van het koninklijk domein een stadspark maken dat wordt uitgebaat in samenwerking met omliggende bedrijven, bewoners, handelaars en horecazaken. Bedoeling is een nieuwe aanpak van openbare parken naar het voorbeeld van het publiek-private Bryant Park in New York 

Het voornaamste argument om het domein te openen luidt dat er in de kanaalzone een groot gebrek is aan groene ruimte voor de buurtbewoners. In het verleden hebben naast SP.A ook N-VA en PS er al voor gepleit om het domein voor een stuk openbaar te maken. Ook Brusselse Open VLD-politici Els Ampe en Sven Gatz kwamen in 2007 daartoe zelfs met een website op de proppen: openpark.be. In 2013 stelde de ter ziele gegane politieke partij Pro Bruxsel dan nog voor om op het domein het felbegeerde openluchtzwembad van Brussel te bouwen. 

Paleiswoordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw wijst er tegenover BRUZZ op dat de Koninklijke Serres van Laken jaarlijks een drietal weken open gaan voor het publiek. Op het voorstel om het domein verder open te stellen heeft het Paleis geen commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?