Bijgedachte

PS zet parlement buitenspel in discussie onverdoofd slachten

Steven Van Garsse
© BRUZZ
26/03/2024

| In juni 2022 werd er al gestemd over zo’n verbod op onverdoofd slachten. Op enkele stemmen na haalde dat het niet. Het betekende een overwinning voor de PS, maar het had tegelijk ook een hoogst ongemakkelijk kantje.

Het zit er weer bovenarms op in de Brusselse regering. Donderdag stond de langverwachte codex voor het dierenwelzijn op de agenda van de ministerraad. Tot een goedkeuring kwam het niet. Niet dat de PS het niet eens is met de tekst. Die is al twee keer goedgekeurd.

Maar minister-president Rudi Vervoort, of moeten we zeggen PS-voorzitter Ahmed Laaouej, wil niet dat de tekst naar het parlement gaat. Er bestaat dan immers het risico dat er een amendement komt, bijvoorbeeld van oppositiepartijen MR of N-VA, om in de codex het verbod op onverdoofd slachten in te schrijven. De PS heeft haar rekening gemaakt. De kans dat zo’n amendement het haalt, is tamelijk groot.

“De PS is, laten we hopen, meer dan een partij van moslims"

Steven Van Garsse

Senior writer en politiek analist voor BRUZZ

Steven Van Garsse, senior writer en politiek analist voor BRUZZ

Om dat te begrijpen moeten we terug naar juni 2022. Toen al werd er gestemd over zo’n verbod. Op enkele stemmen na haalde dat het niet. Het betekende een overwinning voor de PS, maar het had tegelijk ook een hoogst ongemakkelijk kantje.

Voor het eerst in ons land was er een stemming over een belangrijk ethisch onderwerp met in de verschillende regio’s van ons land een andere uitkomst. Vlaanderen en Wallonië, waar nota bene dezelfde meerderheid aan de macht is als in Brussel, hebben wel een verbod op onverdoofd slachten goedgekeurd.

De PS verwees nogal makkelijk naar de andere bevolkingssamenstelling om dat wezenlijke verschil in wetgeving te verantwoorden. Maar de Brusselse PS gaf daarmee vooral toe dat ze de moslimbevolking niet voor het hoofd heeft willen stoten en dat religie voorrang krijgt. Het is een opmerkelijke wending in de geschiedenis van de ooit heel vrijzinnige PS.

Vrijheid van godsdienst

Maar terug naar de regeringscrisis. Vandaag zijn we 2024, en is de situatie anders dan in 2022. En wel om drie redenen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft onlangs geoordeeld dat een verbod op onverdoofd slachten niet in strijd is met de vrijheid van godsdienst. Het is proportioneel en gerechtvaardigd. Eerder zeiden Europees Hof van Justitie en het Grondwettelijk Hof al hetzelfde.

Er waren in 2022 ook parlementsleden die zich onthouden hebben of tegen een verbod hebben gestemd omdat ze vonden dat het verbod op onverdoofd slachten ingebed moest zijn in een ruimere codex voor dierenwelzijn. Die is er nu.

En dan zijn er nogal wat parlementsleden vervangen door andere, bij de verschillende partijen. Omdat elk parlementslid in principe vrij kan stemmen over een eventueel verbod op onverdoofd slachten, kan een finaal resultaat zeker in het voordeel van de dierenrechten kantelen.

Dat de Parti Socialiste, met haar weigering om de dierencodex goed te keuren, het parlement buitenspel zet, is in feite ongezien voor een partij die de democratie hoog in het vaandel draagt. Dat de partij een regeringsbeslissing afblokt uit schrik voor een parlementaire stemming is al helemaal onbegrijpelijk. Het is niet alleen een zwaktebod, Ahmed Laaouejs redenering is ook kortzichtig.

Gevaarlijke gok

Één, de volgende legislatuur komt het verbod op onverdoofd slachten sowieso weer op het bord van regering of parlement. En twee: het is nog maar de vraag of kiezen voor het onverdoofd slachten, maar tegelijk tegen een codex voor dierenwelzijn, een electoraal lonende strategie is. De PS is, laten we hopen, meer dan een partij van moslims. Net zo goed kan deze houding een deel van het PS-electoraat afstoten.

Door deze openlijke weigering om de codex voor dierenwelzijn goed te keuren, belandt het onverdoofd slachten als vanzelf in de kiescampagne. Voor een partij die kan scoren met koopkracht en gelijke kansen is dat een gevaarlijke gok.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Opinie , Europees Hof voor de Rechten van de Mens , verbod onverdoofd slachten , PS , grondwettelijk hof , Ahmed Laaouej , Rudi Vervoort , Islam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni