Oudergem bekroond als meest diervriendelijke gemeente

Catalina Rodriguez, Robin Vanpée
© BRUZZ
11/04/2023
Updated: 11/04/2023 16.12u

Oudergem wint het gouden label op de derde editie van meest Diervriendelijke gemeente van Brussel, eerdere winnaars Elsene en Schaarbeek waren ook dit jaar bij de genomineerden. Het initiatief komt van minister van Dierenwelzijn, Bernard Clerfayt (DéFI).

“De prijs wordt gekozen op basis van dertien categorieën”, zegt Brussels minister Clerfayt. “Om in aanmerking te komen moeten aan de acht van de dertien voldaan worden. Het gaat dan om zaken zoals sterilisatie van huiskatten, beheer van zwerfkatten, hondvriendelijke zones opstellen en sensibilisering over dierenwelzijn.” Hij stelt dat er ieder jaar meer categorieën worden bijgevoegd. “De deelnemers krijgen een label dat aantoont dat ze diervriendelijk zijn, waarbij ze premies kunnen krijgen van 5000 tot 8000 euro om het dierenwelzijn te vergroten.”

“We kiezen de beste vijf gemeenten uit die voldoen aan de meeste criteria en uit die vijf kiezen we dan een winnaar, deze editie was dat Oudergem.” De andere kandidaten waren Anderlecht, Etterbeek, Evere en Schaarbeek. De gemeenten Ganshoren en Molenbeek, die ook een kandidatuur indienden, raakten niet genomineerd.

Gouden label

Florence Couldrey, als schepen in Oudergem bevoegd voor Dierenwelzijn, legt uit welke stappen de gemeente nam. “We leiden onze hulpdiensten, de politie en de brandweer, op om met dieren te gaan. Zo kunnen ze zo snel mogelijk reageren wanneer een dier in nood is. Dankzij die opleidingen heeft de brandweer recent nog een hond kunnen redden die in een brandend huis zat.” Samen met burgemeester Sophie de Vos wil ze de premie die bij het gouden label komt gebruiken om nog meer in te zetten op sensibilisering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni