| Bernard Clerfayt (Défi) tussen Bianca Debaets (CD&V) en Bernard Guillaume (MR) tijdens de opening van de hondenspeelweide in Schaarbeek (archiefbeeld).

Gaia geeft Brussels minister van Dierenwelzijn 5 op 20

© Belga
22/05/2024

Dierenrechtenorganisatie Gaia heeft woensdag haar rapport overhandigd aan de drie regionale ministers van Dierenwelzijn. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts haalt met 14 op 20 het beste resultaat en is geslaagd met onderscheiding (14 op 20). Brussels minister Bernard Clerfayt is niet geslaagd (5 op 20), Waals minister Céline Tellier haalde net een voldoende (12 op 20).

Vergezeld door een delegatie honden leverde Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch de rapporten af. N-VA-minister Weyts toonde zich de beste leerling van de klas. Dat was in 2019 ook al zo. Toen haalde Weyts zelfs 16 op 20, vooral dankzij maatregelen als het verbod op onverdoofd slachten, het verbod op de kweek van pelsdieren voor bont en op dwangvoederen voor foie grasproductie.

Nu krijgt Weyts een score van 14 op 20, onder meer door het verbod op ponycarrousels, het intrekken van de erkenningen van een zestigtal broodfokkers en de goedkeuring van de codex dierenwelzijn. Die codex bevat volgens Gaia een reeks belangrijke bepalingen, zoals de uitfasering van de kooisystemen voor leghennen, het verbod op thuisslachten en het verbod op het doden van dieren voor folklore - denk aan het gansrrijden of het drinken van levende visjes in Geraardsbergen.

Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) bleef steken op een schamele 5 op 20. Die slechte score heeft vooral te maken met het feit dat Clerfayt er niet in geslaagd is de Brusselse codex dierenwelzijn, wat toch het paradepaardje moest worden, door het parlement te krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni