Ouders kunnen geluk niet op nu school De Knapzak niet sluit

Begin dit jaar nog werden acties met kinderen, ter overleving van de school, in de kiem gesmoord door de gemeente.

Nu is geweten dat het voortbestaan van wijkschool De Knapzak in Sint-Agatha-Berchem is verzekerd, gaat het goede nieuws rond als een lopend vuurtje. De burgemeester en schepenen zullen vandaag een brief sturen naar de ouders om hen officieel in te lichten. "Zodra we weer samen mogen komen, na de coronacrisis, organiseren we een feestje", luidt het al bij het oudercomité.

Na bijna vier maanden van ontstentenis over de sluiting van de Nederlandstalige school De Knapzak is de school dan toch gered. Op de Facebookpagina die de lesgevers aanmaakten ter ondersteuning van hun overlevingsactie doet het goede nieuws de ronde. De drie kleuterjuffen van de kleuterklasjes, de twee leerkrachten van het eerste en tweede leerjaar en de directie zijn nu gerustgesteld. "In de eerste plaats zijn we blij voor de kinderen", zegt schoolafdelingshoofd Carine Guldemont. "De uitbreiding met een derde leerjaar vanaf september 2020 kan nu doorgaan, met een leerkracht bij. En de verdubbeling van het eerste leerjaar, met een extra klas van 20 kinderen, zal nog besproken worden."

Schooluitbreiding

"Wij gaan ervan uit dat de schooluitbreiding doorgaat", zegt de directrice. "Zoals die voor de beslissing door de gemeente was voorzien. Elk jaar zou er dus een klasje bij kunnen. Voor september 2020 is dat het derde studiejaar, voor september 2021 is dat het vierde studiejaar. Het cijfer van 20 kinderen per studiejaar en per schooljaar wordt nog bekeken. Waar we nu blij mee zijn is met wat minister Sven Gatz (Open Vld) meteen na die negatieve gemeenteraadsbeslissing van januari heeft ondernomen. Overleg met alle mogelijke kanalen om een oplossing en redding te vinden. De minister heeft zijn woord gehouden."

Geen zorgen alvast voor het eerstvolgende schooljaar. Want heel wat ouders keken sinds de onzekere, voorbije maanden al uit naar andere scholen. Buiten de gemeente zelfs, gezien in Sint-Agatha-Berchem geen extra capaciteit was voor 2020-2021. "Het blijft nu wachten tot ik de ouders officieel per brief mag informeren over het voortbestaan van de klassen en de overname van de gemeentelijke wijkschool door Scholengroep GO!," stelt de directrice. "De burgemeester en de schepenen gaan vandaag de brief ondertekenen met die beslissing; die moet ik dan vandaag nog naar de ouders sturen."

In containers

Guldemont zal directeur worden van de schoolafdeling in de Soldatenstraat. Voorlopig blijft De Knapzak in zijn containers dus doorwerken. Bedoeling is dat een nieuwbouw voorzien wordt van 6,5 miljoen euro op de campus van de hoofdschool van het gemeenschapsonderwijs op de Zavelberg. "Zolang de nieuwbouw niet gezet is, blijven we op onze site in containers lesgeven. Of we een autonome school worden of een wijkafdeling blijven, moet nog allemaal besproken worden," stelt Guldemont. "Het belangrijkste is dat we geen kinderen meer verliezen, want heel wat ouders hadden zich elders al aangemeld voor september."

Tranen van geluk

Bij de vertegenwoordigers van de ouders, die hun verzuchtingen op de gemeenteraad van januari mochten ventileren, is de vreugde niet te meten. "Croyez-moi, je n'en reviens pas depuis hier," zegt een van de woordvoersters van de ouders, Mireille Tshionza." Ze kan haar tranen van geluk niet bedwingen. "Mijn kleinste kind is dolblij dat het nu wel bij zijn ouder broertje naar school zal kunnen in september. Ik had ze anders van school moeten splitsen," zucht de bezorgde moeder, die voor velen spreekt.

"We zijn voorgoed 'gedegouteerd' door de manier waarop de schepenen en de burgemeester ons behandeld hebben. Na deze zwarte maanden en in deze tijd van isolement met onze kinderen thuis, zal het een ongelooflijk weerzien worden met de ouders en kinderen van De Knapzak. We gaan van zodra we samen mogen komen na de coronacrisis een feestje bouwen, zoveel staat vast." En dan nog dit: "De minister verdient een standbeeld. We zijn zijn mailadres nog aan het zoeken om hem oprecht te danken namens alle kindjes en ouders."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?