Pensioenbetoging: politie telt 25.000 deelnemers

Updated: 19-12-2017 - 10:55

Jeroen Van Ranst van ACV Jongeren: "De regering discrimineert jongeren."

Dinsdag betogen de vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering. De optocht verloopt zonder incidenten. De politie telt 25.000 deelnemers, de vakbonden 40.000. De verkeershinder valt voorlopig mee.

De betoging is om 11 uur vertrokken aan het Noordstation, na de toespraken van vakbondsleiders Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV). Vervolgens gaat de mars langs de Kruidtuinlaan en de Pachecolaan naar het Centraal Station en dan verder naar het Zuidstation. De betoging eindigt rond de middag.

De politie telt 25.000 deelnemers, de vakbonden 40.000. Leemans vergeleek de aantallen met de mars van de Catalanen twee weken geleden in Brussel. Aan de betoging nemen ook verschillende delegaties deel van grote bedrijven, zoals Audi en Bekaert.

Verkeer

De verkeershinder in het centrum valt voorlopig mee. Brussel Mobiliteit raadt nog steeds aan om de auto thuis te laten en zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Door de betoging is wel de vuilnisophaling van Net Brussel verstoord.

De treinen rijden grotendeels normaal, zeker in Vlaanderen. In Wallonië is er meer hinder, maar de grote lijnen blijven bediend.

Door de betoging zijn MIVB-bussen 58 en 14 omgeleid tussen haltes WTC en IJzer. Verder is er weinig verstoring.

Bij de bussen van De Lijn Vlaams Brabant is er wel veel hinder, vooral in het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel. Minder dan de helft van de bussen rijdt daar. Meer info op de website van De Lijn.

'Minstens 1.500 euro pensioen'

Aanvankelijk zou in Brussel een regionale betoging gehouden worden, zoals er eerder al acties waren in onder meer Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Maar volgens de bonden borrelde het ongenoegen zo sterk op, dat het twee weken geleden plots een nationale actie is geworden. "De onzekerheid is immers groot bij vijftigers en veertigers, maar ook bij jongeren", luidt het.

In hun gezamenlijk pamflet eisen ACV, ABVV en ACLVB dat periodes van ziekte, werkloosheid of SWT (brugpensioen) bij de pensioenberekening gelijkgesteld worden op basis van het laatste loon en niet op basis van een begrensd fictief loon. Ze willen ook een pensioen "dat mogelijk maakt om na lang werken comfortabel verder te leven". ABVV maakt dat concreet: een minimumpensioen van 1.500 euro per maand en de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65.

De vakbonden hebben van de pensioenplannen van de regering hun absolute topprioriteit gemaakt. Zelfs in die mate dat het ABVV vorige week aankondigde dat de opkomst van de manifestatie én het antwoord van de regering daarop een beslissende rol zal spelen in het al dan niet organiseren van een algemene staking in februari.

Het traject van de vakbondsbetoging tegen de pensioenshervormingsplannen van de federale regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?