| Een protest van GAIA tegen onverdoofd slachten (archiefbeeld).

Brusselse meerderheid heeft opnieuw een probleem met onverdoofd slachten

© Belga
03/04/2024

De Nederlandstalige partijen in de Brusselse meerderheid gaan hun parlementsleden niet verhinderen om een verbod op onverdoofd slachten goed te keuren. Dat blijkt woensdag na een meerderheidsoverleg. Het wetboek dierenwelzijn zal daardoor wellicht niet meer deze legislatuur goedgekeurd raken.

Op de Brusselse ministerraad ligt een nieuw wetboek dierenwelzijn voor. De langverwachte codex giet voor het eerst alle wetgeving rond dierenwelzijn in een wetboek en voorziet onder meer in een verbod van de verkoop van dieren op markten en hoge boetes voor wie dieren mishandelt.

De definitieve goedkeuring van die tekst werd echter al enkele keren uitgesteld. De PS staat op de rem omdat de Franstalige socialisten vrezen dat bij de bespreking in het parlement het verbod op onverdoofd slachten, dat een tijd geleden door het Brussels Parlement werd weggestemd, terug op tafel zou komen.

Woensdagavond vond een meerderheidsoverleg plaats waar PS van de Nederlandstalige partijen de garantie vroeg dat ze een eventueel amendement voor een dergelijk verbod zouden wegstemmen in het parlement. Die willen zulke belofte echter niet doen, valt off the record te horen. Het gevolg is dat het wetboek wellicht niet meer goedgekeurd zal raken deze legislatuur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni