De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement hebben een reeks voorstellen goedgekeurd die van het Brussels Gewest een 'LGBTQIA+-vrijheidszone' maakt. Denk aan voorlichting op scholen en aandacht voor seksuele- en genderidentiteit in musea.
Brusselse resolutie goedgekeurd die LGBTQIA+-vrijheidszone verder uitwerkt
Concreet legt de resolutie een reeks aan maatregelen vast die seksuele- en genderidentiteit bespreekbaar maakt op scholen, sportclubs, jeugdhuizen, rusthuizen, openbare besturen, culturele centra, gebedshuizen en bedrijven. Ook pleiten de initiatiefnemers ervoor om ruimte te maken voor LGBTQIA+gemeenschap in bijvoorbeeld musea. Het doel is, zo luidt de intentie, “alle Brusselaars bereiken”.
Daarnaast moet Brussel de geschiedenis van de LGBTQIA+ gemeenschappen “ bewaren, documenteren en waarderen”, net als hun “essentiële rol binnen onze samenleving”, staat verder ook te lezen. “Voorbij de strijd voor specifieke rechten hebben deze gemeenschappen diepgaand invloed gehad op hoe onze samenleving relaties, liefde, seksualiteit en genderconcepten begrijpt.”
De term 'LGBTQIA+’ wordt gebruikt om te verwijzen naar verschillende seksuele oriëntaties en genderidentiteiten, van lesbisch tot gay, biseksueel, transgender, queer tot intersekse en aseksueel. Het Brussels Gewest moet een zone van "verbindende dialoog" worden, door samen met de lokale besturen een beleid te vormen dat geweld tegen deze groep bestrijdt.
In reactie op Polen en het Vlaams Belang
Daarover werd dinsdag een resolutie goedgekeurd in de commissie Gelijke Kansen, voorgesteld door meerderheidspartijen Ecolo, Groen, PS, Vooruit.brussels, Défi en OpenVLD, en ook goesteund door oppositiepartijen MR en PTB. De resolutie moet nog worden gestemd in het Brussels Parlement. De Brusselse regering toonde zich in 2021 al akkoord in grote lijnen.
Het initiatief vormt een reactie op landen zoals Polen en Hongarije, die de afgelopen jaren anti-LGBTQIA-wetten doordrukten. Maar ook dichter bij huis zien Brusselse parlementsleden een dreiging voor de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap. "Vorig jaar spraken we nog over Hongarije en Polen, nu zien we dat het Vlaams Belang begint over anti-woke te praten en er een speerpunt van maakt in de verkiezingscampagne," zegt Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen). “We willen benadrukken dat Brussel van iedereen is en dat iedereen zich er veilig kan voelen."
Lees meer over: Politiek , LGBTQI+ , Lotte Stoops , Marie Lecocq