Brusselse meerderheid wil Brussel uitroepen tot LGBTQIA+-vrijheidszone

© Belga
24/06/2021

De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement hebben een voorstel van resolutie ingediend waarin het Brussels Gewest wordt uitgeroepen tot 'LGBTQIA+-vrijheidszone'. Daarmee uiten ze naar eigen zeggen een krachtige roep om een steeds inclusiever Brussel, als reactie op de nieuwe Poolse en Hongaarse wetten die juist tot minder inclusiviteit leiden.

Omdat Brussel alle LGBTQIA+-mensen wil verwelkomen, dient de meerderheid een symbolische resolutie in die aansluit bij de verklaring van het Europees Parlement op 11 maart waarin de EU wordt uitgeroepen tot 'een vrijheidszone voor de LGBTQI-gemeenschap'. "Dit is een positieve en symbolische reactie op de invoering van Poolse gebieden die zichzelf vrij verklaren van wat ze de 'LGBT-ideologie' noemen en als reactie op de nieuwe homofobe en transfobe wetten die vorige week in Hongarije zijn ingevoerd", stellen de indieners van de resolutie. Met hun initiatief onderstrepen ze dat Brussel "een open regio is en blijft, waar iedereen zich ten volle kan ontplooien, ongeacht geslacht of identiteit".

"Terwijl Hongarije stappen achteruit zet met een anti-LGBTQIA+-wet, zet Brussel stappen vooruit. Door van de hoofdstad van alle Europeanen een LGTBQIA+-vrijheidszone te maken, willen we het belang van diversiteit ondersteunen en omarmen. Brussel is van iedereen", verwoordt Lotte Stoops (Groen) het.

Voor Khadija Zamouri (Open VLD) is Brussel al een zone van vrijheid voor LGBTQIA+-personen. "Hiermee bevestigen we dat nogmaals. Dat zou de dag van vandaag vanzelfsprekend moeten zijn. Laat die regenboogvlaggen hier maar wapperen en diversiteit, respect en verdraagzaamheid floreren", stelt ze.

"Het is tijd om te tonen wat solidariteit is", vindt Els Rochette (one.brussels). "Elk onrecht dat iemand van de LGBTQIA+-gemeenschap wordt aangedaan, voelt als een onrecht dat mij wordt aangedaan. Wij veroordelen als Brussels Parlement de Hongaarse discriminerende wet in de meest duidelijke woorden. We eisen gelijke rechten en gelijke kansen hier én overal in Europa."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni