5 oktober 2023: partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op de persconferentie in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas na het incident over zijn eerdere racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap daar

| Ex-partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op de persconferentie in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas na het incident over zijn eerdere racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap daar.

Conner Rousseau toch voor de rechter om racistische uitspraken

© BRUZZ - Belga
17/05/2024

Ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau moet toch voor de rechter verschijnen vanwege zijn racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap. Hoewel het parket eerder oordeelde dat een proces niet nodig was, heeft de Brusselse vzw Kham Rousseau nu rechtstreeks gedagvaard. Volgens hun advocaat, Abderrahim Lahlali, was het gebrek aan transparantie rondom het onderzoek een belangrijke reden voor de dagvaarding.

Rousseau maakte de omstreden opmerkingen in september 2023 tijdens een cafébezoek, waar hij sprak over "bruin mannen" en suggereerde dat de politie vaker hun wapenstok tegen hen zou moeten gebruiken.

Het parket van Oost-Vlaanderen stelde in november vast dat Rousseau schuldig was aan racistische en stigmatiserende uitspraken, maar achtte een strafrechtelijke vervolging niet nodig. In plaats daarvan werd een traject van bemiddeling voorgesteld. Dit hield in dat Rousseau therapie zou volgen, de Dossinkazerne zou bezoeken en in dialoog zou gaan met zijn slachtoffers.

Rousseau benadrukte onlangs dat hij aan zowat alle voorwaarden van het parket heeft voldaan. "Ik ben nog steeds in goed gesprek met de Romagemeenschap in Sint-Niklaas, die mijn excuses heeft aanvaard. Het is mij onduidelijk wat de bedoeling is van deze nieuwe dagvaarding van de Brusselse vzw," verklaarde hij.

De Brusselse vzw Kham hoopt dat deze zaak niet alleen tot oprechte excuses leidt, maar ook tot erkenning van het leed dat de Roma-gemeenschap heeft geleden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een gesprek met de advocaat, Abderrahim Lahlali.

Mocht Rousseau schuldig worden bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal één jaar. "Het gaat om zeer ernstige uitspraken die mogelijk aanzetten tot haat en geweld ten aanzien van een minderheidsgroep," legt Lahlali uit. "Als de romagemeenschap daarmee wordt geconfronteerd en wenst betrokken te worden in een herstelbemiddelingsprocedure, moet ze eerst vergaande kennis hebben van de feiten en hoe ze zich hebben voorgedaan."

Het proces tegen Rousseau begint op 10 juni in de rechtbank van Dendermonde, de dag na de verkiezingen. Dit timing is volgens experts geen toeval. Als Rousseau op 9 juni zou worden verkozen, zou hij opnieuw parlementaire onschendbaarheid genieten, wat een rechtstreekse dagvaarding veel moeilijker, zo niet onmogelijk, zou maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni