De politieke week over de gewestelijke veiligheidsraad: ‘Vervoort kiest minimumaanpak’

© BRUZZ
01/03/2024

Dinsdag kwam de gewestelijke veiligheidsraad samen naar aanleiding van de recente schietpartijen. De beslissing om de problemen op te lossen met lokale taskforces, stootte alvast op veel kritiek. Daarnaast zit het er opnieuw bovenarms op tussen Els Ampe en Open VLD. Politiek analist Steven Van Garsse staat stil bij beide onderwerpen.

Dinsdag besliste de gewestelijke veiligheidsraad om lokale taskforces in te schakelen in de strijd tegen het stijgend drugsgeweld. Dat leidde tot heel wat kritiek, een fenomeen waar minister-president Rudi Vervoort (PS) al de hele legislatuur niet omheen kan.

Preventie

“De kijk van de PS op veiligheid is anders dan bij rechtsere partijen als N-VA of CD&V,” zegt Van Garsse. “De partij wil meer inzetten op preventie. De drugsverslaafden moeten geholpen worden, bijvoorbeeld met spuitruimtes. Daar kan het Gewest iets doen, maar het drugsgeweld, daar voelt ze zich niet verantwoordelijk voor.”

“Vervoort kiest voor een minimumaanpak. Hij laat de macht zoveel mogelijk bij de burgemeesters, Binnenlandse Zaken en de politiezones.” Een eenmaking van die zones lijkt trouwens niet in de maak. “Door een fusie krijgt het Gewest meer te zeggen, en de burgemeesters minder, waardoor de Vlamingen meer te zeggen zouden hebben. Dus zetten de Franstaligen de hakken in het zand,” stelt Van Garsse.

Kartellijst

Deze week werd ook de onenigheid tussen Els Ampe en Open VLD nog maar eens duidelijk. Brussels Open VLD-voorzitter Frederic De Gucht liet alvast verstaan dat Ampe niet welkom is op de kartellijst met MR voor de stad Brussel. “Beiden leven al een tijd op voet van oorlog, en Ampe gaat rechstreeks de concurrentie aan met Open VLD in Vlaams-Brabant en in het Gewest.”

Maar MR-fractieleider David Weytsman zou Ampe wel graag op de lijst zien staan. “Nu wordt hij verplicht om te kiezen voor Open VLD of Ampe. En hij wil niet kiezen, want hij wil ze allebei om een zo sterk mogelijke lijst te kunnen presenteren,” duidt Van Garsse. Hoe het verder zal lopen, is momenteel nog niet duidelijk. “Open VLD en MR moeten ook nog op andere fronten een deal zien te vinden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni