Didier Reynders, lijsttrekker MR voor de Federale Kamer

Didier Reynders past voor Europees lijsttrekkerschap

© Belga
01/02/2024

Eurocommissaris en voormalig vicepremier Didier Reynders zal in juni niet op de Europese MR-lijst staan. Dat heeft hij donderdag gezegd bij La Première op de RTBF-radio. De vraag is hem gesteld, beaamde hij, maar "we moeten geen chaos toevoegen aan de chaos".


Daarmee verwees Reynders naar de ongeziene episode rond Charles Michel. De voorzitter van de Europese Raad kondigde begin dit jaar totaal onverwacht aan dat hij zijn mandaat vroeger zou stopzetten om in juni voor MR deel te kunnen nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Eind vorige week kwam hij daar al even onverwacht op terug, naar eigen zeggen omdat hij de kritiek op zijn persoon had onderschat.

De Franstalige liberalen moeten dus op zoek naar een nieuwe Europese lijsttrekker. Reynders kwam als Europees Commissaris voor Justitie zowat automatisch in het vizier, maar hij past voor een plaatsje op de lijst, dat hem naar eigen zeggen nochtans door zowat de volledige partijtop is aangeboden. "Er zijn andere keuzes gemaakt", zegt hij. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken is voorgedragen als secretaris-generaal van de Raad van Europa en zou nu volgens ingewijden een betere kans maken dan in 2019, toen hij de duimen moest leggen voor de Kroatische Marija Pejčinović Burić.

Chaos

Daarnaast moet de partij moet "geen chaos toevoegen aan de chaos", vindt Reynders dus ook. Uit de episode rond Michel is "niets goeds voortgekomen", maar "we moeten de bladzijde omslaan". MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft een Europese lijsttrekker in gedachten, maar wilde die naam donderdagochtend tijdens een interview op Bel RTL nog niet onthullen.

In de Franstalige pers wordt ex-Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle genoemd. Zij zetelt nu in het Waals parlement, maar was tussen 2003 en 2014 federaal minister, onder meer van Landbouw. De 58-jarige Laruelle had de afgelopen maanden wel al laten blijken dat ze zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Didier Reynders, Charles Michel, verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni