Jérémie Drouart, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Anderlecht

| Jérémie Drouart, eerste schepen van Anderlecht.

Drouart (Ecolo) weer eerste schepen van Anderlecht na burn-out

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
23/01/2024

In Anderlecht is Jérémie Drouart (Ecolo) terug op post als eerste schepen na een burn-out. Tijdens zijn afwezigheid stond het college onder spanning door een ingediende motie die komaf moet maken met het hoofddoekenverbod. "Maar van die spanning merk ik nu niks meer."

Drouart was sinds maart 2023 afwezig door een burn-out. Hij werd vervangen door partijgenoot Sofia Seddouk. "De precieze redenen voor die burn-out zijn privé, maar het gaat beter nu," zegt hij aan BRUZZ. "Ook al moet ik het nog voorzichtig aan doen." Hij is terug sinds 3 januari, maar neemt nog niet meteen alle bevoegdheden op.

Drouart staat bekend als iemand die het compromis zoekt en een meerderheid kan vormen. Net dat ontbrak de voorbije maanden, toen schepen voor Gelijke Kansen Nadia Kammachi (Ecolo) een motie indiende die het verbod op levensbeschouwelijke tekenen in de administratie wil afschaffen. Dat deed ze zonder akkoord van de meerderheidspartijen en op basis van aanbevelingen die achteraf niet in het rapport bleken te staan waarop ze zich baseerde.

"Of ik lijstduwer word? Dat kan. In elk geval is er maar één kandidaat-burgemeester voor Ecolo en dat is Nadia Kammachi"

Jérémie Drouart

Eerste schepen van Anderlecht

"Over die periode heb ik niet veel details," zegt Drouart, "behalve dan wat er in de pers stond." Aan La DH liet Drouart eerder weten dat het debat over het hoofddoekenverbod nu tenminste gelanceerd is, "maar dat het misschien niet de meest optimale manier was." Van spanning is nu echter geen sprake meer. "Daar voel ik niks meer van."

Geen zichtbare plaats

Kammachi is intussen lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Ook plaats twee, drie en vier zijn al bekend. Daar komen respectievelijk Bekay Chici, schepen Susanne Muller-Hubsch (Groen) en schepen Allan Neuzy.

Geen al te zichtbare plaats dus voor Drouart, die ook ambitie heeft. "De lijsten werden opgesteld terwijl ik thuis zat en niet kon garanderen dat ik die plaats zou kunnen houden," verklaart Drouart. "Maar ik wil graag op de lijst staan en in de verkiezingscampagne investeren. Daarover gaan we nu intern overleggen. Of ik lijstduwer word? Dat kan. In elk geval is er maar één kandidaat-burgemeester voor Ecolo en dat is Nadia Kammachi. Ik heb daar absoluut vrede mee en heb alle vertrouwen in haar als lijsttrekker." Federale of gewestelijke ambities heeft Drouart niet. "Het lokale niveau ligt mij het best."

De resterende maanden van de legislatuur wil Drouart zich vooral inzetten voor het Megafon-project, waarbij schepenen langsgaan in de wijken om te horen wat er leeft, en vervolgens budget vrijmaken om de problemen waar mogelijk ook direct aan te pakken. "Dat hebben we nu gedaan in de wijk De Klavers-Het Rad, waar voetpaden zullen worden aangepast aan de noden van rolstoelgebruikers, en een mobiele camera sluikstort moet tegengaan," besluit Drouart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Politiek , burn-out , Schepen , Anderlecht , Jérémie Drouart , Nadia Kammachi

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni