Eindrapport Brusselse broedplekken: 'Zorgt voor kruisbestuiving tussen organisaties'

LV
31/01/2024

In Track, in het Noordstation, is dinsdag het eindrapport voorgesteld van het ‘broedplekken’-project dat Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) drie jaar geleden opstartte. Vorig jaar zagen 12 nieuwe ‘broedplekken’ het licht. Dat zijn locaties in de stad waar verschillende sectoren samenwerken door ruimtes en hun werking met elkaar te delen.

Het initiatief werd in 2021 opgestart om organisaties uit verschillende sectoren (zoals welzijn, onderwijs en cultuur) met elkaar te verbinden en om ruimtes beter te benutten. Onder andere Cultureghem, Globe Aroma, Jeugdcentrum Aximax en de Liga voor Mensenrechten maken deel uit van de twaalf broedplekken. Er werd 2,3 miljoen euro voor uitgetrokken.

"De broedplekken zorgen voor een kruisbestuiving tussen verschillende organisaties en helpen het plaatsgebrek in Brussel voor verenigingen op een creatieve en productieve manier op te lossen", meent minister Dalle.

Alle inzichten over de nieuwe broedplekken werden in een eindrapport gebundeld door Architecture Workroom Brussels (AWB), een culturele denk-en-doetank voor innovatie binnen architectuur. Daarin staan een reeks aanbevelingen voor toekomstige infrastructuurprojecten in de stad.

“Elk project dat dit wil, kan in grote of kleine mate een broedplek zijn,” zegt Dalle, “maar om dat te kunnen realiseren, is er nog werk aan de winkel.” Organisaties kunnen nog steeds een aanvraag indienen om een nieuwe broedplek te creëren met de steun van het Vlaams Brusselfonds. “Als ik één ding onthoud van het eindrapport van AWB, is het dat het niet bij deze 12 broedplekken mag blijven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni