Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo.

Extremisten en jihadisten op OCAD-lijst wonen vooral in Brussel en Vlaanderen

© Belga
26/04/2024

De extremisten en jihadisten op OCAD-lijst, verblijven voornamelijk in Brussel en Vlaanderen. Dat schrijft Le Soir deze vrijdag. Van de 656 mensen op de lijst wonen er 318 in het Vlaamse, 233 in het Brusselse en 98 in het Waalse gewest.

De info komt via een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een parlementaire vraag van Kamerlid Georges Dallemagne (Les Engagés).

Het is de eerste keer dat de geografische spreiding wordt meegedeeld van de mensen die opgenomen zijn in de gemeenschappelijke gegevensbank (GGB). Die lijst, beheerd door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD), bundelt de personen van wie de meeste dreiging voor de veiligheid uitgaat.

Op 27 maart stonden er 656 mensen op de lijst: 575 omdat ze een jihadistische islamistische ideologie aanhangen, 53 vanwege hun steun voor extreemrechts gedachtengoed, 16 vanwege hun exteemlinkse gedachtengoed en 12 voor andere types dreigingen. Van de mensen op de lijst wonen er 318 in het Vlaamse gewest, 233 in het Brusselse gewest en 98 in het Waalse gewest. Voor zeven mensen bleek het niet mogelijk een gewest vast te stellen.

Volgens Le Soir verklaart deze geografische spreiding van de meest risicovolle profielen die prioritair opgevolgd worden door de veiligheidsdiensten waarom sommige lokale taskforces meer overspoeld worden door werk dan andere. Dat probleem kwam op de voorgrond naar aanleiding van de aanslag door Abdessalem Lassoued op 16 oktober in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni